Han Wu-ti Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

HAN VU Tİ (İÖ 157-87)

Çin imparatoru. Konfüçyüsçülük’ü devletin resmi dini yapmıştır.

Babası imparator Çing’den sonra İÖ 143’te 15 yaşında iken tahta çıktı. Taşradaki beylerin güçlerini kırdı, yıllardır bir kargaşa kaynağı olan kuzeydeki Hsiungnu (Hun) kabilelerinin üzerine ordular göndererek bunları bastırdı. Egemenliğini savaşla ya da ittifakla doğuda Kore’ye, güneyde Kanton bölgesine, batıda bugünkü Yünnan ve Sinkiang’a (Doğu Türkistan) kadar genişletti.

Birçok yeni yolun, kanalın ve sarayın yapıldığı hükümdarlığı sırasında yeni dini ayinler yerleştirilirken Konfüçyüsçülük devletin resmi dini oldu. Memurlar yetiştirmek üzere bir okul kuruldu. Ünlü memur Sınav sistemi onun zamanında uygulanmaya başlandı. Kısa sürede imparatorluğun mali kaynaklarını büyük harcamalarla eriten Vu Ti, gelir elde etmek üzere asalet unvanlarını, devletin tuz ve demir tekellerini satmaya ve tüccarları zor durumda bırakan ağır vergiler koymaya başladı. Hükümdarlığı sona erdiğinde ülke iktisadi ve toplumsal bir bunalım içine girmişti.

Hüküm sürdüğü yıllar boyunca imparatorluk otoritesini güçlendirmek, komşu ülkeleri Çin’in etkisi altına almak için çalıştı.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski