Hara Takashi Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

HARA KEİ (1856-1921)

Japon siyaset adamı. Soyluluk unvanı olmayan ve parti hükümeti kuran ilk Japon başbakanıdır.

9 Şubat 1856’da Morioka’da doğdu, 4 Kasım 1921’de Tokyo’da öldü. Hara Takashi olarak da anılır.1872’de Tokyo’ya giderek önce Katolik bir papaz okulunda, daha sonra Tokyo Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde öğrenim gördü. 1880’de öğrenimini yarıda bırakarak gazetecilik yapmaya başladı. Dönemin etkin siyaset adamlarıyla ilişki kurarark dışişleri ve tarım bakanlıklarında görevler aldı. 1897’de Japonya’nın en etkin gazetelerinden biri olan Osaka Mainachi’nin başyazarı oldu.

1900’de İto Hirobumi tarafından kurulan Seiyukai Partisi’nin (Anayasal Yönetimin Dostları Partisi) kurucuları arasında yer aldı. 1902’de Diyet’e (Millet Meclisi) girdikten sonra, 1906 ve 1911 yıllarında içişleri bakanlığı görevinde bulundu. 1914’te Seiyukai Partisi’nin başkanı oldu. Yönetimi sırasında, giderek güçlenmekte olan iş çevreleri tarafından desteklenen partinin ve partili siyaset adamlarının Japon siyasi yaşamındaki etkinliği arttı.

Savaş koşulları nedeniyle tüketim mallarında baş gösteren kıtlığın neden olduğu fiyat artışları, 1918 yazında ülke çapında ayaklanmalara yol açtı. General Tarauchi hükümeti sıkıyönetim ilan ederek olayları bastırmaya çalıştıysa da, bunda başarılı olamadı ve saygınlığını yitirerek çekilmek zorunda kaldı. Hara Kei, partisine destek olan çevrelerin yardımıyla başbakanlığa getirildi. Askeri bürokrasiden gelmeyen ve soyluluk unvanına sahip olmayan Hara Kei’nin başbakan oluşu, Japon siyasi yaşamında yeni bir dönem olan parti hükümetleri dönemini başlattı. Hara Kei başbakanlığı sırasında askeri ve bürokrat çevrelerin siyasi yaşamdaki etkinliklerini azaltmaya çalıştı. Genel oy hakkının tanınması için verilen mücadeleleri engelledi. Kasım 1921’de bir suikast sonucu öldürüldü.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski