Harşa Kimdir, Hayatı, Dönemi, Eserleri, Hakkında Bilgi

HARŞA (590-647)

Hint hükümdarı. Kuzey Hindistan’ı tek bir imparatorluk halinde birleştirmiştir.

Kuzey Hindistan’da doğdu, 647’de öldü. 606’da Yukarı Ganj vadisindeki küçük bir devletin hükümdarı oldu. 612’den sonra, kurduğu kuvvetli bir orduyla Narbada Irmağı’nm kuzeyinde kalan bütün toprakları bir imparatorluk halinde birleştirdi; başkent Kanauj’u bir kültür merkezi durumuna getirdi.

Harşa, kendi kurduğu devletten önce gelen Guptalmparatorluğu’ndan farklı hiçbir yönetim siyaseti geliştirmedi; zamanının büyük bölümünü ülke içinde dolaşıp konuşmalar yaparak ve yargıçlıkla geçirdi.

Gençliğinde Hindu dininden olan Harşa, daha sonra Buddhacılık’ı kabul etmiş, stuplar (Buddha adına yapılmış türbe), tapmaklar ve hastaneler yaptırmıştır. 645’te, yirmi kralın ve binlerce hacının katıldığı büyük bir Buddhacı meclis toplamıştır.

Harşa, Sanskrit edebiyatına da önemli katkılarda bulunmuştur. Priyadarsika, Ratnavali ve Nagananaa adlı üç oyun, kendisine ait olmadığı da iddia edilen, Buddhacı temalar üzerine kurulu iki şiir: Aştamahas-rikatyastotra (“Sekiz Yüce Katyas’a-Buddhacılar’ın toplantı yeri-Övgü”) Suprabhatastotra (“Sabaha Övgü”) ve dilbilgisinde adların cinsiyeti üzerine bir deneme olan Linganusasanam’ı yazmıştır.

•    YAPITLAR (başlıca): Sri Harsa’s Plays, (ö.s.), Bak Kun Bae (der.), 1964, (“Sri Harşa’nın Oyunları”), (Metinler ve İngilizce Çevirileri).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski