Hasan Askeri Kimdir, Kısaca Hayatı, Hakkında Bilgi

HASAN ASKERİ (846-879)

Arap din adamı. On iki İmam’ın on birincisidir.

Haşan Askeri, 2 Aralık 846’da Medine’de doğdu, 28 Ekim 879’da Bağdat’ın Samarra kasabasında öldü. Doğum yılı için değişik söylentiler vardır. Halife Ali’nin torunlarından ve onuncu İmam Ali Taki’nin oğludur. Doğumu gizli tutulan Mehdi’den başka çocuğu olmadı. Samarra’nın Asker mahallesinde oturduğu için “Askeri” lakabını almıştır.

Abbasi halifesi el-Mütevekkil Ali Taki’yi Samarra’da zorunlu oturması için çağırınca, onunla birlikte gitti. Babası 868’de ölünce yerine imam oldu.

On ikinci İmam’ın Mehdi olduğu söylentileri, Şia’nın Hasan Askeri’yi on birinci İmam tanıması, Abbasoğulları’nı kuşkulandırdı. Haşan Askeri’nin henüz çocukları olmamıştı, fakat bunu kanıtlamak halife için zordu. Abbasi halifelerinden el-Mu’tezz, el-Muhtedî, el- Mu’temid dönemlerinde (866-870) birçok kez tutuklandı. Evi sürekli denetim altında tutuldu.

Hasan Askeri ölünce evi mühürlendi, eşyası arandı, gönderilen ebeler kadınları yokladı. Hamile sanılan bir cariye ile kadınlar tutuklanıp sonra serbest bırakıldı. İmamlık süresince söylediği sözler, yazdığı mektuplar, din konularındaki açıklamaları kitap olarak düzenlenmiştir.

•    KAYNAKLAR: İ.Z. Eyuboğlu, Bütün Yönleriyle Bektaşîlik, 1980; Fazlullah Rahimî, Eimme-i Huda, 1914; A. Gölpınarlı, Tarih Boyunca İslam Mezhepleri ve Şiîlik, 1979.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski