HASAN el-BENNA (1906-1949)
Mısırlı düşün ve eylem adamı. Müslüman Kardeşler hareketinin kurucusudur.
Kahire’de doğdu, Şubat 1949’da aynı yerde öldü. Demenhur İlköğretmen Okulu’nu ve 1927’de Kahire’ deki Dârüİ-Ulûm’u bitirdi. Hayır kurumlan ve ahlak dernekleri kurulması için çaba gösterdi. 1928’de Demenhur’da öğretmenlik yaptığı sırada Müslüman Kardeşler (el-İhvanül-Müslimün) örgütünü kurdu. Sonradan örgütün merkezini Kahire’ye taşıdı ve burada öğretmenlik yaptı. Bu örgüt Mısır’daki İngiliz varlığına son vererek ülkeyi bağımsızlığına kavuşturmayı amaçlamaktaydı. Müslüman Kardeşler örgütü I.Fuad ve I.Faruk döneminde İngiltere’ye ve ülkedeki destekçilerine karşı gösteriler düzenledi. 1945-1948 arası ülkedeki yönetime karşı sürdürdüğü mücadeleyi sertleştiren örgütün yöneticilerinin çoğu 1948’de tutuklandı. Haşan el-Benna 1949’da öldürüldü. Ancak örgüt mücadelesine devam etti. 1954’te Nasır’a karşı başarısızlıkla sonuçlanan suikast düzenleyen örgüt bu olaydan sonra büyük bir baskı altında kaldı.
Hasan el-Benna’nın kurduğu Müslüman Kardeşler hareketi emperyalizme karşı ulusal bir hareket olmanın yanı sıra İslam ilkeleri temelinde Müslüman ulusların birliğini savunmaktaydı. Hasan el-Benna’ya göre Müslüman ulusların geri kalışının nedeni din yolundan uzaklaşmalarıydı. Kurtuluş ancak İslam’ın öğretilerine geri dönülerek sağlanabilirdi. Devlet, İslami esasa göre örgütlenmeli, İslam hukuku geçerli kılınmalıydı. Devlet, toplumun ahlakını ve eğitimini İslam ilkeleri ışığında yönlendirmeliydi. Toplumdaki eşitsizliklere son verilmeli, toplumsal adalet gerçekleştirilmeliydi. Hasan el-Benna ülkenin çeşitli yerlerinde kurduğu okullar ve toplumsal hizmet götüren diğer kurumlar aracılığıyla görüşlerini yaşama geçirmeye çalıştı, onun görüşleri ve kurduğu hareket tüm Arap dünyasını etkilemiştir.
• YAPITLAR (başlıca): Da’vetuna, (“Çağrımız”); Nahve en-nur, (“Aydınlığa Doğru”); Akidetunâ, (“inancımız”); el-İhvanü’l-Muslimûn tahte râyetü’l Kur’an, (“Kuran’ın Sancağı Altındaki Müslüman Kardeşler”); Muskilâtuna fi da’va’l nizâmü’l-İslâm, (“İslamlık Işığında Sorunlarımız”); Müzekkiratü’d-Da’va ve’d-Dâi, (“Çağrı ve Bu Çağrıyı Yapanla İlgili Anılar”).
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi