HASAN TAHSİN (1888-1919)
Türk, gazeteci. İzmir’in Yunanlılar tarafından işgaline karşı ilk kurşunu atmıştır.
Selanik’te doğdu, 15 Mayıs 1919’da İzmir’de öldü. Asıl adı Osman Nevres’tir. İlk ve ortaöğrenimini Selanik’te yaptı. Genç yaşta İttihat ve Terakki Cemiyeti’ne girdi. 1908’de II.Meşrutiyet’in ilanının ardından Avrupa’ya gönderilen ilk öğrenciler arasında yer aldı. Fransa’da Sorbonne Universitesi’nde siyasal bilimler öğrenimi gördü.
1914’te I.Dünya Savaşı başlayınca yurda dönerek Teşkilât-ı Mahsusa’da çalışmaya başladı. Bu arada Balkanlar’da Türkler’e karşı kışkırtıcı propaganda yapan İngiliz Buxton kardeşleri Bükreş’te düzenlediği bir suikastla ağır yaralayınca Rumen yönetimi tarafından tutuklanarak hapsedildi. Ancak 1916’da Osmanlı ve Alman orduları Romanya’ya girdiğinde doğan kargaşadan yararlanarak İstanbul’a kaçtı. Ardından sağlık nedenleriyle İsviçre’ye giderken babası Haşan Tahsin adına pasaport çıkardı ve ondan sonra bu adı kullanmayı sürdürdü.
1918’de yurda dönerek İzmir’de Sulh ve Selâmet Cemiyeti’nin yayın organı olan Hukuk-ı Beşer in kurucuları arasında yer aldı ve başyazarlığını yaptı. Yunan işgaline karşı çıkan Redd-i İlhak Cemiyeti’nin kuruluşuna ön ayak oldu. 15 Mayıs 1919’da İzmir’e çıkan Yunan güçlerine karşı ilk kurşunu atarak direnişi başlattı, ancak Yunanlılar’ın açtığı karşı ateş sonucu öldürüldü. Hasan Tahsin daha sonra Yunan işgaline karşı direnişin simgesi olmuş, İzmir’deki ilk kurşun anıtı da onun anısına dikilmiştir.
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi