BEREKETOĞLU, Vecih Hasan (1895-1971)
Türk ressam. Önemli bir dönemi vurgulayan Galatasaray sergilerinin Türk Empresyonistleri diye adlandırılan ressamlarındandır.
Rodos’ta doğdu. İlköğrenimini Mısır’da, ortaöğrenimini Rodos’ta yaptı. İstanbul Hukuk Fakültesi’ni bitirdikten sonra 1916-1920 arasında Halil Paşa’dan resim dersleri aldı. Daha sonra gittiği Paris’te 1922’de bir süre Jullian Akademisi’nde çalıştı. Yurda dönünce Osmanlı Ressamlar Cemiyeti’ne girdi. Cemiyet “Güzel Sanatlar Birliği”ne dönüşünce (1968’e değin) başkanlığını yaptı. 1932’de halkevi çalışmalarına katıldı ve Halkevleri Güzel Sanatlar Bölümü başkanlığında bulundu. Daha sonra Cumhurbaşkanlığı Daire Müdürlüğü’ne atandı. Güzel Sanatlar Birliği’nin Galatasaray ve Ankara sergilerine, ayrıca DevletResim ve Heykel sergilerine, Atina, Moskova, Bükreş ve Nice’ de düzenlenen karma sergilere katıldı.
Bereketoğlu’nun ilk çalışmalarında konularını seçişi, fırça vuruşları ve renkleriyle Hikmet Onat’m etkisi altında kaldığı görülür. Daha sonraları, natürmort ve manzaralarında ondan epeyce ayrılan bir tatlılığa ve çekiciliğe varmıştır. Kurbağalıdere, Boğaziçi ve Salacak’tan yaptığı manzaralarda sandalları, kıyıyı, durgun suları temiz ve duru renklerle tuvale aktarmıştır. 1914 döneminin ressamlarına doğruluğu pek kesin olmayan bir terimle Empresyonistler denilmektedir. Oysa bu ressamlar izlenimci resmin kurallarım bütünüyle yerine getirmiş değillerdi. Onların uyguladığı biraz da akademikleşmiş bir İzlenimcilik’ ti. Bereketoğlu da bu anlamda bir açık hava ressamı, bir İzlenimci’dir. İstanbul’un doğası, ona eski resimlerde görülen koyu renk uyumu yerine, ışıklı renklerle çalışma olanağı vermiştir.
• YAPITLAR (başlıca): Kurbağalıdere, İstanbul Resim Heykel Müzesi; Çankaya’da Akşam, İstanbul Resim Heykel Müzesi; Yıldızlar, İstanbul Resim Heykel Müzesi; Salacak’ta Sabah, İstanbul Resim Heykel Müzesi; Karlar Altında Salacak.
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi