Henri Baudrillart Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

BAUDRILLART, Henri (1821-1892)

Fransız iktisatçı. Fransız liberal iktisat okulunun önde gelen temsilcilerindendir.

Henri Joseph Leon Baudrillart, Üniversite eğitimini felsefe alanında tamamladı ve bu alanda öğretim üyeliği yaparak akademik yaşama başladı. Kısa bir süre sonra iktisada ilgi duyarak bu konuya yöneldi. 1852’de College de France’da iktisat profesörü olarak, iktisadi düşünceler tarihi konusunda ders vermeye başladı. Ecole des Ponts et Chaussees’de de iktisat profesörü olarak çalışmalarını sürdüren Baudrillart, bir yandan da Paris’te işçi seminerlerinde ders verdi. 1855-1865 arasında Journal des economistes adlı derginin editörlüğünü yaptı. 1863’te Academie des Sciences Morales et PoIitiques adlı bilim kuruluşunun üyeliğine seçildi.

Baudrillart, 19. yy’ın ikinci yarısında Fransa’da etkisini sürdüren Liberal Okul’un sözcülerindendi. Belirli üniversitelerin yanı sıra Academie des Sciences Morales et Politiques’de de etkin olan ve görüşlerini Journal des economistes adlı dergiyle yayan Liberaller iktisadi alanda korumacılığa ve her türlü devlet müdahalesine karşı çıkıyorlardı. Bu görüşleri benimseyen Baudrillart, çalışan kadın ve çocukların korunması ve benzeri durumlar dışında devlet müdahalesine karşı çıkıyor ve serbest ticaret ilkelerinin uygulanmasını savunuyordu.

Baudrillart’ın en önemli çalışması sayılan ve 1878-1880 arasında L’histoire du luxe prive et public (“Özel ve Kamu Lüks Tüketiminin Tarihi”) adıyla yayımlanan kitabında, tarih boyunca çeşitli uygarlıklarda lüks tüketimin ahlaki ve iktisadi boyutlarım tartıştı ve harcamaları kısıtlayan yasaların etkisizliğini göstermeye çalıştı. 1878’de Academie des Sciences Morales et Politiques tarafından yönetilen Fransa’nın tarım nüfusu konusundaki bir araştırmanın sorumluluğunu üstlendi. Köylülüğün tarihi ve içinde bulundukları koşullar konusunda yazdığı raporlar 1885-1893 arasında Les populations agricoles de la France (“Fransa’nın Tarım Nüfusu”) adıyla yayımlandı.

Baudrillart, emeğin verimliliğinin düşünsel ve ahlaki gelişmeye bağlı olduğunu ve işçi sınıfının koşullarının eğitimle düzeltilebileceğini savunuyordu.

•    YAPITLAR (başlıca): Eloge de Turgot, 1846, (“Turgot’ya Övgü”); Jean Bodin et son temps,. 1853, (“Jean Bodin ve Zamanı”); L’histoire du luxe prive et public, 4 cilt, 1878-1880, (“Özel ve Kamu Lüks Tüketiminin Tarihi”); Les populations agricoles de la France, 3 cilt, 1885-1893, (“Fransa’nın Tarım Nüfusu”); Manuel d’economie politi-que, 1857, (“Ekonomi-politik El Kitabı”); Etuaes de pbilosophie morale et d’economie politique, 2 cilt, 1858, (“Ahlak Felsefesi ve Ekonomi-politik İncelemeleri”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski