HASAN II (1929 – 23 Temmuz 1999)
Fas kralı. Fas’ın bağımsızlığını kazanmasında rol oynamıştır.
9 Temmuz 1929’da Rabat’ta doğdu. Fas Kralı V. Muhammed b. Yusuf’un oğludur. Rabat’taki Kraliyet Koleji’nde eğitim gördü. Hukuk üzerinde uzmanlaştı. Fransız donanmasında staj yaptı.
V. Muhammed’in 20 Ağustos 1953’te Fransa’dan tam bağımsızlık istemesi üzerine, kraliyet ailesi Korsika Adası’na sürüldü. Haşan, Nisan 1954’te ailesi ile birlikte Madagaskar Adası’na nakledildi. Bu olay üzerine Fas’ta kraliyet ailesini destekleyen ve bağımsızlık isteyen gösteriler yapıldı. Yeni sultan Moulay b. Araf’a ve Fransızlar’a karşı terör eylemlerine girişildi. V. Muhammed, 6 Kasım 1955’te Fransızlar’ca yeniden Fas sultanı olarak tanındı. Prens Hasan, 1955-1956 kışında, Paris’te Fas’ın bağımsızlığı konusundaki görüşmelere katıldı. 1957’de Fas ordusunun başkomutanlığına getirildi. Ordunun asker sayısını artırdı ve yeniden düzenlemeler yaptı. Ülkenin bağımsızlığı için savaşmış olan gerilla birliklerinin düzenli orduya katılmasını sağladı.
Temmuz 1957’de veliahd ilan edilen Haşan, aynı zamanda savunma bakanlığı görevini üstlenerek hükümette de yer aldı. Mayıs 1960’ta başbakan yardımcılığına getirildi. Babasının ölümü üzerine 20 Şubat 1961’de Fas kralı oldu ve ölüm tarihi 23 Temmuz 1999‘a dek kral olarak kaldı.
Kuzey Afrika ülkelerinin birleşmesi ve bir Arap birliğinin kurulması için önemli çalışmalar yaptı. Tunus ve Cezayir ile yakın ilişkiler kurdu. Ülke içinde ulusal birlik ilkesine dayanan bir siyaset izledi. 1962’de yeni bir anayasa hazırlattı. Toprak reformu için yaptığı çalışmaların gerekli sonucu vermemesi üzerine önemli bir muhalefetle karşılaştı. 1965’te Kazablanka kentinde baş gösteren ayaklanmalar dolayısıyla sıkıyönetim ilan etti ve parlamentoyu kapanı.
Komşusu Moritanya’yı tanımayan, İspanya ve Cezayir ile toprak anlaşmazlıkları olan Fas, bu yüzden dış politikasında değişikliğe gitti. Bir ara birleşmiş tek bir Arap ulusu amacından bile vazgeçti. Batı dünyası ile daha yakın ilişkiler kurdu.
Hasan, muhalefete karşı baskıcı ve sert bir iç politika izlemiştir. Doğu ve Batı blokları arasında yansız kalmaya çalışan Hasan’ın dış politikasında Arap milliyetçiliği de uzun süre etkili olmuştur.
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi