BORİS III (1894-1943)
Bulgar kralı. Bulgaristan’ın II. Dünya Savaşı’nda Almanya’nın yanında yer almasını sağlamıştır.
30 Ocak 1894’te Sofya’da doğdu. 28 Ağustos 1943’te aynı yerde öldü. Kral I. Ferdinand ile Marie-Louise de Bourbon Parme’ın oğludur. Anne ve babasının isteğiyle Katolik oldu, daha sonra siyasi nedenlerle Ortodoks usulünce vaftiz edildi. Sofya Erkek Lisesi’ni bitirdi. Balkan Savaşı’na katıldı. Bulgar Harp Akademisi’nde öğrenim gördü ve Bulgar genelkurmayında görev aldı. Babasının 4 Ekim 1918’de tahttan çekilmesi üzerine kral oldu.
Müttefiklerle Bulgaristan arasındal. DünyaSavaşı sonunda 27 Kasım 1919’da imzalanan Neuilly Antlaşması’na göre Bulgaristan savaşta ele geçirdiği toprakları geri vermeyi, askeri gücünü azaltmayı ve hava kuvvetleri kurmamayı kabul ediyordu. Boris bu antlaşma kurallarının dışına çıkmadı. Bu dönemde daha çok Fransa’ya yaklaşan bir politika izledi.
O dönemde nüfusun % 80’ini oluşturan köylülerin önderi Stambuliyski’nin 1919 seçimlerinden sonra kurduğu hükümet, toprak reformu ve yasal sistemde demokratik değişiklikler yapmıştı. Stambuliyski, bir Güney İslav birliği kurmak için ülkeyi Yugoslavya’ya yaklaştırmak istiyordu. Ancak Haziran 1923’te III. Boris’in desteklediği, Alexandr Tsankov yönetiminde bir askeri darbe sonucunda Stambuliyski idam edildi.
1930’da III. Boris’in İtalyan Prensesi Giovanna di Savoia ile evlenmesiyle Bulgaristan İtalya’ya daha yakın bir siyaset izlemeye başladı. 1930’larda da Almanya’ya yakınlaştı. 1934’te Boris, anayasayı yürürlükten kaldırdı ve 1938’e dek ülkeyi parlamentosuz yönetti.
1941’de, III. Boris, Bulgaristan’ın, Almanya, İtalya ve Japonya’dan oluşan Üçler Paktı’na girmesinden sonra Alman ordularına topraklarından geçme hakkını verdi, ancak Sovyetler Birliği’ne savaş ilan etmemekte direndi.
28 Ağustos 1943’te Hitler ile görüşmesinden hemen sonra Sofya’da öldü.
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi