Ionel Bratianu Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

BRATIANU, Ionel (1864-1927)

Romen devlet adamı. Beş kez başbakanlık yapmış, Büyük Romanya idealini gerçekleştirmeye çalışmıştır.

20  Ağustos 1864’te Florica’da doğdu, 24 Kasım 1927’de Bükreş’te öldü. Romanya’nın önde gelen siyaset adamlarından Ion Bratianu’nun oğluydu. Liberal Parti’nin kurucularından olan Ion Bratianu parti başkanlığının yanı sıra uzun süre başbakanlık da yapmıştı. Uç oğlu da Liberal Parti’nin başkanlığında bulunmuş ve çeşitli hükümetlerde bakan olarak görev almışlardı.

Ion Bratianu’nun en büyük oğlu olan Ionel Bratianu, Fransa’da mühendislik öğrenimi gördükten sonra 1895’te Liberal Parti’den milletvekili seçildi. 1907’de içişleri bakanı olarak hükümete girdi, iki yıl sonra Liberal Parti başkanı ve başbakan oldu. Regat Bölgesi’nin (Moldavya ve Valahya), Macaristan’ın ve Osmanlı Devleti’nin elindeki Romen topraklarıyla birleştirilerek Büyük Romanya’nın kurulması düşüncesinin önde gelen savunucularmdandı.

1911 ’de başbakanlıktan ayrıldı. 1914’te yeniden başbakan oldu. I.Dünya Savaşı’nın başında, Almanya ile gerginliğin azaltılması ve savaşta tarafsız kalınmasından yana olduysa da Ağustos 1916’da Romanya’ nın İtilaf Devletleri yanında savaşa katılmasını onayladı. Şubat 1918’de Romanya’nın yenilgisinden sonra Almanya’nın dayattığı barış koşullarını kabul etmeyerek istifa etti. Aralık 1918’de Almanya ve yandaşlarının yenilgisi kesinleşince yeniden başbakan oldu.

Bratianu, I.Dünya Savaşı sonrası Paris’te yapılan barış görüşmelerinde Büyük Romanya devletinin sınırlarının tanınması konusunda yoğun girişimlerde bulundu. İsteklerini kabul ettiremeyince konferanstan ayrıldı. Avusturya-Macaristan ile yapılan barış antlaşmasını protesto ederek Eylül 1919’da başbakanlıktan istifa etti.

Ocak 1922’de yeniden başbakan oldu. Liberal Parti’nin mecliste çoğunluğu elde etmesinden güç alarak anayasada bazı değişiklikler yaptı ve topraksız köylülere toprak dağıtılmasını da içeren bir tarım reformu uygulamaya başladı. Romanya’nın Fransa ve Polonya ile ilişkilerini ve Çekoslovakya, Yugoslavya ve Romanya’nın oluşturduğu Küçük Antant’ı güçlendirmeye çalıştı. 1926’da başbakanlıktan istifa etti. 1927’de beşinci kez başbakan oldu, ama kısa bir süre sonra öldü.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski