James Hilton Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

HİLTON, James (1900-1954)

İngiliz, romancı. Özellikle, tiyatro ve sinemaya uyarlanan romanlarıyla tanınmıştır.

9 Eylül 1900’de İngiltere’de Lancashire’da doğdu, 20 Aralık 1954’te ABD’de California’da öldü. Leys School ve Cambridge Üniversitesi’ndeki Christ’s College’da İngilizce ve tarih öğrenimi gördü. Öğrencilik yıllarında edebiyatla ilgilenmeye başladı. İlk romanı Catherine Herself (“Catherine’nin Kendisi”) 1920’de daha öğrenciyken yayımlandı. 1921’de öğrenimini tamamladıktan sonra gazeteciliğe başladı. Manchester Guardian, Daily Telegraph ve Irish Independent gazetelerinde makaleleri ve roman eleştirileri çıktı. 1931’de And Now Goodbye (“Ayrılığın Sırasıdır”) adlı kitabıyla başarı kazandı. Bisikletle Avrupa turu yaparken en ünlü romanı Goodbye Mr.Chips’i (Elveda Öğretmenim) yazdı. 1933’te yayımlanan bu kitap İngiltere ve ABD’de çok tutuldu. 1934’te Lost Horizon (Kayıp Ufuklar) adlı romanıyla İngiltere’de Hawthornden Ödülü’nü kazandı. Bu kitap da, özellikle ABD’de basıldıktan  sonra büyük ilgi gördü. 1934’te California’ya yerleşti ve Hollywood’da birçok film senaryosu yazdı.

Hilton, Ingiliz eğitimi ve geleneklerini ince bir alayla ele aldığı Elveda Öğretmenim’At bir devlet okulunda çalışan bir öğretmenin yaşamını anlatır. Bu romanı, tiyatro ve sinemaya uyarlanmış, aynı adı taşıyan film pek çok ülkede gösterilmiştir. Öteki ünlü romanı Kayıp Ufuklar, Shangrila adlı gizli bir Tibet manastırında yaşanan düşsel heyecan ve gerilimleri ele alır. Ütopya düşüncesini büyük bir canlılıkla işleyen bu kitap, Shangri-la sözcüğünün Ütopya ülkesi anlamında kullanılmaya başlamasına yol açmıştır. Bu roman da Hilton’un öteki yapıtları gibi sahnelendikten sonra daha çok ünlenmiştir.

•    YAPITLAR (başlıca): Catherine Herself, 1920, (“Cathc-rine’nin Kendisi”); And Now Goodbye, 1931, (“Ayrılığın Sırasıdır”); Goodbye Mr.Chips, 1933, (Elveda Öğretmenim); Lost Horizon, 1933, (Kayıp Ufuklar); We Are Not Alone, 1937, (“Yalnız Değiliz””); Random Harvest, 1941, (Unutulan Yıllar); So Well Remembered, 1945, (“Unutulmayan”); Time and Time Again, 1953, (“Sık Sık”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski