Jose Manuel Balmaceda Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

BALMACEDA, Jose Manuel (1840-1891)

Şilili devlet adamı. Cumhurbaşkanlığı döneminde laikleşme ve demiryollarını geliştirme siyasetine önem vermiştir.

19    Temmuz 1840’ta Santiago’da doğdu. Şilili tanınmış bir aristokrat ailenin çocuğu idi. Aristokrasinin gelenekleri doğrultusunda iyi bir eğitim gördü ve rahip olmak üzere yetiştirildi. Daha sonra kiliseye girmekten vazgeçen Balmaceda başarılı bir işadamı oldu. 1870’te Liberal Parti’den milletvekili seçildi. Kısa sürede güçlü bir konuşmacı ve siyaset adamı olarak ün yaptı. Buenos Aires’de Şili elçisi olarak bulunduğu sırada çıkan Pasifik Savaşı’nda, Arjantin’ in Şili’ye karşı Peru ve Bolivya’nın yanında savaşa girmesinin engellenmesinde önemli rol oynadı.

1881-1886 arasında Domingo Santa Maria Hükümeti’nde bakan olarak bulundu. Santa Maria’nın kilise aleyhtarı liberal politikasının mimarlarından biri oldu. 1886’da cumhurbaşkanlığına seçildi.

Cumhurbaşkanlığı sırasında (1886-1891) eğitimin laikleşmesi sürecini hızlandıran Balmaceda, demiryolu yapımına ve devletçiliğe ağırlık veren bir iktisadi politika izledi. Ancak Santa Maria döneminden beri süren liberalleşmeye karşı çıkan ve kongrede çoğunluğu olan muhalefet, 1890’da kendi isteğine uygun bir hükümet talebiyle, yürütmenin mali kaynaklarını kesti. Balmaceda, yeni hükümeti oluştururken kongrenin istemlerini dikkate almayınca, muhalefet bir ayaklanma örgütledi. Donanma, çıkan iç savaşta kongrenin yanında yer aldı. İç savaşı durduramayan Balmaceda’ya bağlı ordu birlikleri Concon ve Plecilla savaşlarında yenilgiye uğrayınca, Balmaceda 18 Eylül 1891’de, sığındığı Arjantin elçiliğinde intihar etti.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski