Karl Binding Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

BINDING, Karl (1841-1920)

Alman ceza hukukçusu. Hukukta Tarihçi ve Klasik okulların temsilcilerindendir.

4 Haziran 1841’de Frankfurt’da doğdu, 7 Nisan 1920’de Freiburg’da öldü. Yüksek öğrenimini Göttingen ve Heidelberg üniversitelerinde gördü. 1863’te Göttingen Üniversitesi’nden hukuk doktoru unvanını aldı. 1864’te Heidelberg Üniversitesi’nde doçent oldu. 1866’da Basel, 1872’de Strasbourg ve 1873’te Leipzig Üniversitelerinde kamu hukuku konusunda dersler verdi.

Genel yaklaşımı ile Tarihçi Okul’un temsilcilerinden olan Binding, doğal hukuk anlayışına karşı çıkmıştır. Roma ve Alman hukuku konusunda çok sayıda araştırma yapmıştır. Zamanının önemli ceza hukukçularından biri olan Binding, ceza hukukunda kabul edilmiş olan belirsiz kavramlara karşı çıkmıştır. Binding’in ortaya attığı “normlar kuramı”na göre devletin bireylerden itaat beklediği ve birey davranışlarını yönlendiren hukuksal önermeler ceza hukukundan bağımsızdır. Binding’e göre ceza hukuku, kurallara aykırı birey davranışlarının hukuksal bir sonuç olarak gerektirdiği cezalandırmayı belirleyen ikincil bir denetim biçimidir. Binding “normlar kuramı” ile suçun özünü devletin kurallara uygun davra-nılmasını isteme hakkında görmektedir.

Binding cezanın türü ve düzeyi konusunda Modern Okul’un karşısında yer almış ve cezanın amacının yalnızca tehlikeli kişilere karşı bir güvenlik önlemi oluşturduğunu savunmuştur. Ceza, kurallara aykırı davranışlara karşı bir kamu tepkisidir. Binding ceza hukukunda “suça cezayla karşılık verme” ilkesine dayanan Klasik Okul’un başlıca öncülerinden biridir ve “suçu önceden önleme” ilkesini savunan ve Lizst tarafından temsil edilen Sosyolojik Okul’un karşısında yer almıştır.

•    YAPITLAR (başlıca): Die Nörmen und ihreÜbertretung, 4 cilt, 1872-1920, (“Kurallar ve Kurallara İtaatsizlik”); Grundriss zur Vorlesung über gemeines deutsches Strafrecbt, 3 cilt, 1879, (“Genel Alman Ceza Hukuku Konferansı Üzerine Görüşler”); Grundriss des deutschen Straf-prozessrechts, 1881, (“Alman Ceza Usul Hukuku Üzerine

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski