Kemal Batanay Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

BATANAY, Kemal (1893-1981)

Türk hattat ve besteci. Tâlik hattatlığıyla tanınır.

7    Şubat 1893’te, İstanbul Fatih’te doğdu. Küçük yaşta hafız oldu. Vefa Lisesi’ni bitirdikten sonra İlahiyat Fakültesi’ne girdi, ancak bir yıl okuyabildi. I. Dünya Savaşı’na katıldı. 1918’de İstanbul’a döndükten sonra bir süre Şirket-i Hayriye’de çalıştı. 1926’da Ticaret Odası’na girdi. 1958’de buradan emekli olan Batanay, 1971’de Kubbealtı Cemiyeti’nde musiki dersleri verdi. 1975’te İstanbul’da kurulan Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı’nın ilk öğretim kadrosunda yer aldı. 22 Haziran 1981’de İstanbul’da öldü.

Kemal Batanay, hat sanatının son ustalarmdan-dır. Hat sanatının en görkemli devrinde yetişmiş, Sofu Mehmet Efendi’den sülüs, nesih ve rika, Hulusi Efendi’den tâlik yazı öğrenmiş, özellikle bu türdeki yazılarıyla tanınmıştır. Sayıları binden fazla olan hatları müzelerde ve özel koleksiyonlarda bulunmaktadır.

Batanay ayrıca Rauf Yekta, Ahmed Irsoy ve Suphi Ezgi’den musiki dersleri almış, tambur çalmayı ise Kadı Fuad Efendi ve Refik Fersan’dan öğrenmiştir. Tamburu büyük ustalıkla çalan Kemal Batanay ilk bestesini 1926’da yapmıştır. Batı notası yanında Hamparsum notasını öğrenmiş ve uygulamıştır. Sayıları 50’yi geçen yapıtlarının hemen tümü klasik üsluptadır.

•    YAPITLAR (başlıca)-Nikriz Mevlevi Âyini; Nikriz Peşrevi; Suzidil Saz Semaisi.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski