BRODMANN, Korbinian (1868-1918)
Alman nöroloji bilgini. İnsanda beyin kabuğunun hücre yapısına göre düzenlediği “Brodmann haritası” ile tanınır.
1868’de Hohenzollern Prensliği’nin Liggersdort kentinde doğdu. Münih, Würzburg, Berlin ve Frei-burg üniversitelerinde okuyarak 1895’te tıp diplomasını aldı. Ancak, bu sırada geçirdiği difteri hastalığı Brodmann’da bazı nörolojik bozukluklar bırakmıştı; bunun üzerine, hem tedavi olmak, hem de çalışmak amacıyla Kuzey Bavyera’da Oscar Vogt’un yönettiği bir sinir hastalıkları merkezinde asistanlık görevi aldı. Vogt’un yönlendirmesiyle nöroloji ve psikiyatri alanında çalışmaya başladı. 1898’de Leipzig’de doktorasını verdi. İki yıl kadar sonra, Alman psikiyatri bilgini Alois Alzheimer (1864-1917) ile karşılaşması Brodmann’ın meslek yaşamının yönünü değiştirdi, onu ömür boyu sürdüreceği nöro-anatomi çalışmalarına yöneltti. 1901’de Vogt ile birlikte Berlin Nörobiyoloji Enstitüsü’ne geçti ve 1910’a kadar burada kaldı. Brodmann, nöroloji alanındaki katkılarının hemen tamamını, burada geçirdiği 9 yıl içinde gerçekleştirdi. Geniş çevrelerde yankılanan çalışmalarına karşın Berlin Üniversitesi, Brodmann’ın doçent olarak atanmasını reddedince, 1913’te Tübingen’e, oradan da Krae-pelin, Nissl ve Spielmeyer’in kurduğu Psikiyatri Araştırma Enstitüsü’nde Topografik Histoloji bölümü başkanı olarak görev yapmak üzere Münih’e geçti. I.Dünya Savaşı’nın başlamasından beri ilk kez, oldukça yeterli ekonomik koşullar ve araştırma olanaklarına kavuşan Brodmann, daha yeni ürünler vermeye vakit bulamadan, ani bir enfeksiyon tablosu ile kısa bir süre sonra öldü.
Brodmann, memelilerin beyin kabuğunun hücre yapısı ve dizilişiyle ilgili çalışmalarıyla, bu konudaki kavram kargaşasını netliğe kavuşturdu. Bugün de geçerliliğini koruyan adlandırma ve sınıflamalar yaptı. 190S’de ünlü, insan beyin kabuğu haritasını, 1909’da, çalışmalarının bir bölümünü topladığı Vergleicbende Lokalisationslebre der Grossbirnrinde (“Beyin Kabuğunun Karşılaştırmalı Lokalizasvon Öğretisi”) adlı kitabını yayımladı. Üzerinden bunca yıl geçmesine karşın bu kitap bugün bile çok geniş kapsamlı bir başvuru kaynağı olma niteliğini sürdürmekte, Brodmann’ın beyin kabuğundaki çeşitli bölgeleri adlandırmak için koyduğu numaralar hâlâ kullanılmaktadır.
• YAPITLAR (başlıca): Vergleicbende Lokalisationslebre des Grossbirnrinde, 1909, (“Beyin Kabuğunun Karşılaştırmalı Lokalizasvon Öğretisi”).
• KAYNAKLAR: \V. Havmaker, The foıtnders of Newrology, 1953.
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi