BERNSTEİN, Leonard (1918 – 14 Ekim 1990, New York, ABD)
ABDİi orkestra şefi ve besteci. 20. yy’ın tanınmış orkestra şeflerindendir.
25 Ağustos 1918’de, Massachusetts’de doğdu. Boston’daki Latin Müzik Okulu’nu bitirdikten sonra, Harvard Üniversitesi’ne girdi, kompozisyon ve piyano eğitimi gördü. 1939’da bu okulu bitirdikten sonra iki yıl Philadelphia’daki Curtis Müzik Enstitüsü’nde, Fritz Reiner’den orkestra şefliği ve Randall Thompson’dan orkestrasyon dersleri aldı. 1943’te Arthur Rodzinski tarafından New York Filarmoni Orkestrasına atandı. Bruno Walter’in, konuk şef olarak orkestrayı yöneteceği bir gece ansızın rahatsızlanması üzerine, ilk kez bir orkestra yöneltmek zorunda kaldı ve büyük başarı kazandı. Bundan sonra ABD’nin ve Avrupa’nın birçok tanınmış orkestrasını yöneterek, uluslararası bir üne erdi.
Bernstein, yoğun konser programları olan bir orkestra şefi olmasının yanı sıra, ABD’nin önemli çağdaş bestecilerinden biri olabilmiştir, ilk önemli yapıtı 1942’de bestelediği Jeremiah senfonisidir. Copland, Blitzstein gibi, çağdaş ABD klasik müziğinin en önemli bestecilerinin yetiştiği bir kuşaktandır. Yapıtlarında kovboy şarkıları, Meksika dans ezgileri, caz müziği gibi kaynaklardan alman müzikal renkleri başarıyla kullanmıştır. Özellikle, cazdan kaynaklanan armonik fikirlere sık sık yer verir.
Esin kaynaklarından biri de, dinsel Yahudi müziği olmuştur. Bu türde ürün vermiş başlıca çağdaş bestecilerdendir.
Bernstein yapıtlarında, tümüyle stilize edilmiş bir canlılığı dışavurur. Sık sık yapılan ritim değişiklikleri, müziğine özgür, neşeli bir hava kazandırır.
• YAPITLAR (başlıca): Senfoni: Jeremiah, 1943; The Age of Anxiety, 1949, (“Korku Çağı”); Kaddish, 1963. Bale: Fancy Free, 1944, (“Hayalden Irak”); Fascimile, 1946, (“Kopya”). Müzikal: On the Town 1944, (“Kentte”); Wonderful Town, 1953, (“Şahane Kent”); Candide, 1956; West Side Story, 1957, (Batı Yakası’nın Hikayesi). Kitap: The Joy of Music, 1959, (“Müzik Zevki”); The Infinite Variety of Music, 1966, (“Müziğin Sonsuz Çeşitliliği”).
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi