Marshall Planı Nedir, Kısaca Amacı, Hakkında Bilgi

MARSHALL PLANİ

Amerikan Dışişleri Bakanı Marshall, 7 haziran 1947’de Harvara Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada, Avrupa devletlerini, ekonomik kalkınmalarını gerçekleştirmek üzere biraraya gelerek ortak bir plan hazırlamağa çağırdı ve bu plan gereğince Amerika’nın kendilerine yardım edeceğini bildirdi. Marshall’ın bu konuşması üzerine hazırlanan yardım planı sonradan onun adiyle anıldı.

Savaştan büyük zarar gören Batı Avrupa devletleri bu çağrıya hemen uydular. 1947 temmuzunda Paris’te, 16 Avrupa ülkesinin katıldığı bir toplantı yapıldı ve kurulan özel komisyonlar, Avrupa devletlerinin ihtiyaçlarını gösteren ortak raporlar hazırladı. Bu raporların incelenmesinden sonra Amerikan Kongresi. 1948’de Başkan’ın isteği üzerine dört yıl süreli İktisadî İşbirliği Kanunu’nu kabul etti.

Paris’te yapılan görüşmelere Türkiye de katılmış ve Marshall Planı çerçevesinde 165 milyon dolar yardım İstemişti. Fakat Kongre Türkiye’nin isteğini kabul etmedi; amerikalı iktisat uzmanları da, Türkiye’nin istekleri için olumsuz raporlar düzenlediler. Bunu rağmen, Türk Hü-kumeti’nin Amerikan Hükûmeti’ne başvurması üzerine, Türkiye’nin de Marshall planından yararlandırılmasına karar verildi. Nitekim 1948-1952 yılları arasında Türkiye, Marshall Planı çerçevesinde Amerika’dan 351,7 milyon doiar yardım aidi.

Daha yeni Daha eski