Rıfat Börekçi Kimdir, Kısaca Hayatı, Hakkında Bilgi

BÖREKÇİ, Mehmet Rıfat (1861-1941)

Türk din adamı. Verdiği fetvalarla Kurtuluş Savaşı’nı desteklemiş, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Diyanet İşleri başkanlığını yapmıştır.

Ankara’da doğdu, 5 Mart 1941’de Ankara’da öldü. Ulemadan Börekçizade Ali Kâzım Efendi’nin oğludur. İlk ve ortaöğrenimini Ankara’da yaptı. İstanbul’da cami derslerine devam ederek icazet aldı. Ankara Fazliye Medresesi müderrisliğine atandı. 1898’de Ankara İstinaf Mahkemesi Üyesi oldu. 1907’de Ankara müftülüğüne getirilince İstinaf Mahkemesi üyeliğinden ayrıldı. 1909’da yeniden mahkeme üyesi oldu. 1912’de Sivrihisar kaymakam vekilliği görevinde bulundu.

Kurtuluş Savaşı sırasında Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Ankara şubesi başkanlığı yaptı. Şeyhülislam Dürrizade Abdullah Beyefendi’nin Kurtuluş Savaşı’nın meşru olmadığına ilişkin fetvasına karşı bu mücadelenin meşru ve haklı olduğu ve desteklenmesi gerektiğini belirtir bir fetva hazırlayarak Anadolu’daki müftülere ve diğer din adamlarına imzalattı.

Bu hareketiyle, İstanbul hükümetine karşı tavır almanın halifeye karşı çıkmak olacağını düşünen geniş halk kitlelerinin mücadeleye katılmalarını sağladı. Öte yandan, İstanbul hükümeti tarafından gıyabında idama mahkûm edildi. I. Dönem TBMM’de kısa bir süre Menteşe (Muğla) milletvekilliği yaptı. Ancak daha sonra Ankara müftülüğü görevini kabul ederek millekvekilliğinden ayrıldı. 30 Mart 1924’te Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Diyanet İşleri başkanı oldu. Ölene dek bu görevini sürdürdü.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski