BEHRMAN, S.N. (1893-1973)
ABD’li oyun yazarı. II. Dünya Şavaşı öncesinde ve savaş yılları sırasında yazdığı salon komedileriyle ün kazanmıştır.
Samuel Nathaniel Behrman Massachusetts Eya-leti’nin Worcestes kasabasında doğdu. Orta sınıftan bir Yahudi ailesinin oğluydu. Gençlik yıllarında kasabalarına gelen gezici bir tiyatro topluluğunu seyrettikten sonra içinde tiyatroya karşı büyük bir ilgi uyandı. Ortaöğrenimini doğduğu yerde tamamladı, ardından Clark Üniversitesi’ne, sonra Harvard Üniversitesi’ne gitti. Harvard’da E.O’Neill, S. Howard, Philip Barry (1896-1949) gibi geleceğin oyun yazarlarının da katıldığı, ünlü tiyatro profesörü George Pierce Baker’ın (1866-1935) “47 \Vorkshop” adlı derslerine girdi, oyun yazma denemeleri yaptı. Üniversiteden sonra yaşamını kazanabilmek için gazete ve dergilere yazılar yazdı, bir tiyatronun basın ve halkla ilişikler servisini yönetti. 1927’den sonra bütünüyle oyun yazarlığı yapmaya başladı. II. Dünya Savaşı yıllarında ülkesinin önde gelen oyun yazarlarından biri oldu. Oyunların yanı sıra film senaryoları da yazdı.
Behrman birkaç başarısız denemeden sonra ilk kez 1927’de The Second Man (“İkinci Adam”) adlı oyunuyla başarı kazandı. Daha sonra, hemen tümü de salon komedisi olan otuzu aşkın oyun yazdı, ayrıca çeviriler, uyarlamalar yaptı. Oyunlarının çoğunda ünlü ve zengin bir adam ya da kadının, kendisiyle evlenmek isteyen damat ya da gelin adayları arasından birini seçmesini ve sonunda bu seçimden rahatsızlık duyarak kendi kendiyle hesaplaşmaya girişmesini konu edinir. Olayın içindeki başka bir kişi de oyun boyu, yazarın, tartışmak istediği toplumsa! soruna ya da ahlak tutumuna ilişkin düşüncelerini dile getirir.
Bir tiyatrocu olarak yaratıcılığının kısıtlı olmasına karşın, uzmanı olduğu salon komedisinde gülünç durumlar hazırlama, ilginç diyaloglar yazma ve sevimli tipler yaratmadaki yeteneğiyle uzun süre Amerikan tiyatrosunun aranan oyun yazarlarından olmayı başarmıştır.
• YAPITLAR (başlıca): The Second Man, 1927, (“İkinci Adam”); Biography, 1932, (“Yaşamöyküsü”); Rain Fronı Heaven, 1934, (“Cennetin Yağmurları”); End of Summer,
1936, (“Yaz Sonu”); The Pırate, 1942, (“Korsan”); Duntti-gan’s Daughter, 1945, (“Duıınigan’ın Kızı”).
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi