Samuel Bailey Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

BAILEY, Samuel (1791-1870)

İngiliz ekonomist ve filozof. İskoçya Okulu ile Bain ve Spencer’in düşüncelerini uzlaştırmaya çalıştı.

Sheffield’de doğdu, York Shire’da öldü. Ekonomi öğrenimi gördükten sonra Sheffield Bankacılık Şirketi’ni kurdu (1831). 1832 ve 1834’te iki kez Avam Kamarası’na girmeyi denediyse de başaramadı.

Bailey, içerdikleri konuların toplumla yakın ilgisini gözönünde bulundurarak ekonomi ile felsefeyi bağdaştırmaya çalıştı. Ekonomi konusundaki temel özelliği Ricardo Okulu’na karşı olmasıdır. Ücret ile kârın doğrudan ilişkisini yadsıyarak, çalışan insanların üretimini vurgulamaya ve Ricardo’nun ekonomi öğretisinde beliren kötümserliği yoketmeye çalıştı. Felsefede, İskoçya Okulu’nu Bain ve Spencer’in deneysel psikoloji okuluna çevirmeyi amaçladı. Bu nedenle algı kuramı konusunda İskoçya Okulu’na bağlı olan Reid’in düşüncelerini benimserken istenç konusunda Bain’i izledi.

Ona göre istençli edimlerin belirleyici nedenleri vardır ve bunların tüm öncelleri (antecedents) bilinebildiğinde edimlerin ne olacağı önceden kestirilebilir. Gerekirciliği benimser görünmesine karşın bireysel düşüncelerin istençten bağımsız olduğunu savundu. Politika alanında her tür devletçiliğe karşı çıktı ve kendini köktenci Yararcılık yanlısı olarak tanımladı. Parlamento reformuyla da ilgilenen düşünür, bu konuda çok sayıda el broşürü yayınladı.

•    YAPITLAR: Essays on the Formation and Publicatıon of Opinions, 1821, (“Düşüncelerin Oluşumu ve Yayılımı Üstüne Denemeler”); Essays on the Pursuit ofTruth, 1829, (“Gerçeği BulmaÜstüne Denemeler”); A CriticalDisserta-tion on the Nature, Measures and Causes of Value, 1825, (“Değerin Doğası, Ölçüsü ve Nedenleri Üstüne Eleştirel Bir Çalışma); A Review of Berkeley’s Theory of Vision, 1842, (“Berkeley’in Kavrayış Kuramının Yeniden İncelenmesi”); Letters on the Philosophy of the Human Mind, 1855-1863,(“İnsanın Anlayış Gücü Üstüne Mektuplar”).

•    KAYNAKLAR:
T.Ribot, La Psychologie Anglais Con-temporaine, 1875.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski