Tekirdağlı Bekri Mustafa Paşa Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

BEKRİ MUSTAFA PAŞA [Tekirdağlı] ( ? -1690)

Osmanlı sadrazamı. Osmanlı tarihinde ilk kez tütün vergisi koymuştur.

Tekirdağlidır. Doğum tarihi bilinmemektedir. Ancak, Ocak 1690’da Malkara’da öldüğünde yetmiş yaşını aşkın olduğu belirtilmiştir.

Yeniçeri Ocağı’nda yetişti. Bir süre Yeniçeri Ağası Bektaş Ağa’nın hazinedarlığını yaptı. Ardından Yeniçeri çorbacısı (bölük komutam) oldu. 1678’de Sekbanbaşı, bir yıl sonra da Yeniçeri Ağası oldu. 1681’de vezir rütbesi verildi. 1684’te Halep valiliği ve Mora Seraskerliği’ne atandı. 1686’da Kanije muhafızı, hemen ardından Pojega muhafızı oldu. Bir yıl sonra ikinci kez Yeniçeri ağalığına getirildi. Aynı yıl Boğaz muhafızı oldu.

II. Süleyman döneminde, 1 Mayıs 1688’de Nişancı İsmail Paşa’nın yerine sadrazamlığa getirildi. Sadrazamlığı sırasında, Avusturya ile süren savaş nedeniyle daha da çıkmaza giren mali sorunları çözmeye çalıştı. Bu amaçla Osmanlı tarihinde ilk kez tütün vergisi koydu. Daha öncc kaldırılmış Hamr Eminliği yeniden kurularak içkiden de vergi alınmasına başlandı. Olağanüstü durumlarda kullanılmak üzere “Imdâdiyye-i seferiyye” adlı yeni bir vergi koydu. İstanbul’da bir “Mangır Darphânesi” kurdurarak bakır para bastırdı. Bu paraların iki tanesine bir akçe değer koydu.

Ancak gerek getirdiği yeni vergilerin yol açtığı hoşnutsuzluk, gerekse bütün şiddetiyle süren Avusturya Savaşinın kötüye gitmesi Bekri Mustafa Paşa’yı yıprattı. Avusturya ordusunun Belgrad’ı alarak Bal-kanlar’a dek sarkması ve buralardaki pek çok kalenin elden çıkması sadrazamın yetersizliğine bağlandı ve 9 Kasım 1689’da görevinden alındı. Aralık 1689’da Malkara’ya sürüldü. Kısa bir süre sonra da öldü.

Yerine getirilen Köprülüzade Fazıl Mustafa Paşa, onun koyduğu tüm vergileri kaldırmıştır.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski