VIII. Bonifacius Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

BONİFACİUS VIII (1235-1303)

İtalyan papa. Bütün Hıristiyan toplumlarını papalığın yönetimi altında birleştirmek için çalışmıştır.

Anagni’de doğdu, Roma’da öldü. Gerçek adı Benedetto Caetani’dir. Kilise tarihinin önemli bir kişisi olmasına karşılık, papalık görevini alışından önceki yaşamı konusunda ayrıntılı bilgi yoktur; bilinen yalnız görev süresince karıştığı olaylardır. Bütün Hıristiyan topluluklarını, Roma’da bulunan papalığın yönetimi altında toplayarak barışı sağlamak, krallar arasında sürüp giden anlaşmazlıkları, savaşları önlemek için giriştiği çalışmalarla ün kazanmış, sonraları “aziz”ler arasına alınmıştır.

Geniş bilgisi, barışsever tutumuyla çağında ilgi toplayan VIII.Bonifacius, önce kardinal (1281), sonra Fransa’da papalık elçisi, daha sonra papa oldu (1294). Bütün barışçı girişimlerine karşılık Cenova ile Venedik, Aragon ile Anjou, Orsiniler’le Colonnalar, Fransa ile İngiltere arasında sürüp giden savaşları önleyemedi. Papaz adaylarının genel giderlerden pay almalarına karşı çıkan Fransa Kralı IV.Philippe ile arası açıldı. Bunun üzerine kilise ile krallığın sorunlarını ayıran “Clericis Laicos Kararı”nı öne sürerek Kral’m kilise işlerine karışmaması gerektiği görüşünü savundu. Krallıkla kilise anlaşmazlığı bir süre sonra giderildi. VIII.Bonifacius da IX.Louis’yi “aziz”ler arasına alarak anlaşmayı sağladı. Büyük bir toplantı düzenlendi (1300), papalığın yönetimiyle ilgili ilk önemli toplantı sayılan bu olay nedeniyle bir konuşma yapan

VIII.Bonifacius papalığın bütün evrene egemen olduğunu bildirdi, kilisenin üstünlüğü görüşünü pekiştirdi. Sonra IV.Philippe’i afaroz etti (1303). Kral, Guillaume de Nogaret’nin aracılığıyla bir genel kurul toplantısı düzenledi. Orada VIII.Bonifacius’u yakalama onayı alındı, Anagni’ye karşı savaş açıldı, Colon-na’lar VIII.Bonifacius’a saldırdılar (1303), Anagniler onu kurtardıktan kısa bir süre sonra Bonifacius öldü.

VIII.Bonifacius kilise tarihinde, kilisenin egemenliğini sağlayan başlıca kişi olarak bilinir. Ölümünden sonra “aziz”ler arasına alınmasının nedeni de budur.

•    KAYNAKLAR: F.C.Copleston, A Hıstory of Mcdieval Phılosopby, 1972; D.Knowle.s, The Evolutıon of Medieval Thonght, 1962.

Daha yeni Daha eski