Walther Wilhelm BOTHE(1891-1957)
Walther Wilhelm Bothe, Alman fizikçi ve nükleer fizik ve radyasyon tespiti alanında önemli katkılar yapmış bir bilim insanıydı. 8 Ocak 1891'de Almanya'nın Oranienburg şehrinde doğan Bothe'nin çalışmaları, atom çekirdeği ve atomaltı parçacıkların davranışı hakkındaki anlayışımızın temelini oluşturdu.
Bothe'nin en önemli başarısı, 1930'da Herbert Becker ile birlikte, Arthur Holly Compton'dan bağımsız olarak gama ışınlarında Compton etkisini keşfetmesiyle geldi. Bothe ve Becker'ın keşfi, fotonların parçacık benzeri doğasını doğrulayarak kuantum mekaniği için önemli sonuçlar doğurdu.
1954 yılında, Bothe, nükleer parçacıkları algılamak ve tanımlamak için kullanılan bir yöntem olan çakışma yöntemini icat ettiği için Max Born ile birlikte Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü. Bu yöntem, nükleer reaksiyonların incelenmesinde büyük ilerlemelere yol açtı ve nükleer fizik ve parçacık tespiti alanında birçok gelişmenin temelini oluşturdu.
Bothe, 8 Şubat 1957'de hayatını kaybetti, ancak fizik ve radyasyon bilimine çığır açan katkılarının mirasını geride bıraktı.
Alman fizikçi. Kendi geliştirdiği rastlaşık sayım yöntemiyle gerçekleştirdiği buluşlarından dolayı 1954’te Nobel Fizik Ödülü’nü kazanmıştır.
Walther Wilhelm Georg Franz Bothe 8 Ocak 1891’de Berlin yakınlarındaki Oranienburg’da doğdu. Berlin Universitesi’nde eğitim gördü ve 1914’te doktorasını aldı. 1929’da Berlin, 1930’da Giessen, 1934’te de Heidelberg üniversitelerinde öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1934’te Kaiser Wilhelm Tıbbi Araştırma Enstitüsü’nde (daha sonraki adıyla Max Planck Enstitüsü) Fizik Bölümü yöneticiliğine getirildi. 1946’dan sonra ise Heidelberg Üniversitesi Fizik Kürsüsü’nün başına geçti. 1954 yılında Max Born ile birlikte Nobel Fizik Ödülü’nü kazandı. 8 Şubat 1957’de Heidelberg’de öldü.
Bothe'nin rastlaşık sayım yöntemiyle yaptığı ilk çalışmalar, durağan elektronlarla fotonların çarpışmasını incelemek içindi. Bu çalışmalarıyla ışığın parçacık niteliğini kanıtladı. Ayrıca enerji ve momentumun sakinimi yasasının atom düzeyinde de geçerli olduğunu gösterdi.
1929'da kozmik ışınların niteliğini incelemeye başladı ve bu ışınların gamma ışınlarından değil, yüksek girim gücü olan parçacıklardan da oluştuğunu keşfetti. 1930'da alfa tanecikleriyle berilyumu bombalayarak yüksek girim gücü olan bir ışın elde etti. Ancak, bu ışının nötronlardan oluştuğu Chadwick tarafından 1932'de keşfedilene kadar anlaşılamadı.
Bothe, II. Dünya Savaşı sırasında Almanya'nın atom bombası geliştirme çalışmalarında önemli bir rol oynadı ve 1944'te ülkenin ilk siklotronunu inşa etti.
•Walther Bothe'nin önemli çalışmalarından bazıları:
"Der radioaktive Zerfall" (1933): Bothe'nin radyoaktif parçalanma üzerine olan çalışmalarını içeren bu kitap, "Handbuch der Physik" adlı eserin 22. cildinde yer aldı. Radyoaktif bozunma konusunda temel bilgiler içermekteydi.
"Eine Strahlung des Poloniums" (1930): Bu çalışma, Polonyumun bir ışınımının incelenmesine ilişkindi ve "Zeitschrift für Physik" dergisinin 66. cildinde yayımlandı. Herbert Becker ile birlikte yapılan bu çalışma, Polonyumun yaydığı radyasyonun özelliklerini araştırıyordu.