BRANDT, Willy (1913 – 8 Ekim 1992, Unkel, Almanya)
Alman (FAC) siyaset adamı. Nazizm’ den sonraki dönemde sosyal demokrat hareketin önderlerinden ve ilk sosyal demokrat hükümetin başkamdir.
18 Aralık 1913’te Kuzey Denizi kıyısında bir liman kenti olan Almanya’da Lübeck’de doğdu. Bir işçi ailesinin oğluydu. Asıl adı Kari Herbert Frahm’dı. Lübeck Lisesi’nde ve Oslo Üniversitesi’nde eğitim gördü. Alman Sosyal Demokrat Partisi (SPD) Gençlik Örgütü’ne katıldı. Parti içinde, artan faşizm tehlikesine karşı en duyarlı olan kanatta yer aldı. 1933’te Hitler iktidara geldikten sonra Willy Brandt takma adıyla yurt dışına çıktı. 1940’a kadar Norveç’te kaldı, Naziler’in Norveç’i işgalinden sonra İsveç’e sığındı. Burada bulunduğu yıllarda gazetecilik yaptı. II.Dünya Savaşı bittikten sonra Almanya’ya döndü. Ağustos 1949’da yapılan ilk federal seçimlerde SPD adayı olarak Federal Alman Cumhuriyeti Meclisi’ne (Bundestag) girdi. 1950’de Batı Berlin kent meclisine seçildi. 1957’de Baa Berlin Belediye Başkanı oldu. 1958’de Berlin ile FAC arasındaki ulaşım engellerinin ortadan kaldırılması yolunda çaba gösterdi. 1959’da ikinci kez belediye başkanlığına seçildi.
1964’te SPD Genel Başkanı olan Brandt, 1961-1965 ve 1969 seçimlerinde partisinin başbakan adayıydı. 1966’da SPD, Hıristiyan Demokrat Parti’yle (CDU) koalisyona girince Brandt, Kiesinger hükümetinde başbakan yardımcısı ve dışişleri bakanı oldu. 1969 seçimlerinde SPD, Hür Demokrat Parti’nin (FDP) desteğiyle mecliste çoğunluğu sağladı. Willy Brandt böylece Almanya’nın savaş sonrası ilk sosyal demokrat hükümetinde başbakan olmuş oldu. Brandt’ın başbakanlığı döneminde özellikle eğitim ve iksita-di konularda bazı düzenlemeler getiren yeni bir program yürürlüğe kondu.
Birleşik Avrupa düşüncesinden yana olan Brandt, Avrupa Ekonomik Topluluğu’nun genişletilmesine çalıştı ve İngiltere’nin topluluğa girmesine katkıda bulundu. Brandt, SSCB ve diğer sosyalist ülkelerle ilişkilerin geliştirilmesine çalıştı. 1972’de Demokratik Alman Cumhuriyeti’yle bir ulaşım antlaşması imzaladı. Ailelerin birleştirilmesi, ziyaretlere izin verilmesi ve tutukluların serbest bırakılması karara bağlandı. Böylece iki Almanya arasında düzenli resmi ilişkiler başlamış oldu. Brandt 1971’de “Doğu-Batı” ilişkilerinin geliştirilmesi konusundaki çabaları nedeniyle Nobel Barış Ödülü’nü kazandı. Ama “Doğu Politikası” ülke içinde sağ partilerin yoğun muhalefetine yol açtı.
Yine de 1972 genel seçimlerinde SPD -FDP koalisyonu ikinci kez çoğunluğu elde etti ve Brandt yeniden başbakan oldu. 1973’ten sonra ortaya çıkan iktisadi güçlükler, özellikle enflasyon oranının savaş sonrası dönemde ilk kez % 7,5 gibi yüksek bir orana ulaşması hoşnutsuzluklara yol açtı. SPD, Mart 1974’te yerel seçimlerde bazı bölgelerde oy kaybetti. Birkaç ay sonra yardımcılarından birinin DAC ajanı olduğu iddia edilince, Brandt başbakanlıktan istifa etti. Maliye Bakanı Helmut Schmidt başbakan oldu. Brandt, 1987 yılına dek SPD başkanlığını sürdürdü.
Willy Brandt, 8 Ekim 1992’de, Ren Nehri üzerinde, Unkel‘de bulunan evinde kolon kanserinden öldü ve Berlin’deki Zehlendorf’da mezarlıkta toprağa verildi.
• YAPITLAR (başlıca): Von Bonn nach Berlin, 1957, (“Bonn’dan Berlin’e); The Ordeal of Co-exıstence, 1963, (“Birarada Yaşamanın Sorunları”); A Peace Policy for Europe, 1968, (“Avrupa İçin Bir Barış Yöntemi”); Der Wille zum Frieden, 1971, (“Barış İsteği”).
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi