ABBAS el-AZZAVİ
Abbâs b. Muhammed b. Sâmir el-Azzâvî (1890-1971) Iraklı edip ve tarihçi.
Bağdat’a bağlı Deyâirde doğdu. Azze kabilesine mensup olduğu için el-Azzâvî diye anılır. Babasının ölümü üzerine ailesi 1894 yılında Bağdat’a yerleşti. Rüşdiyeyi bitirdikten sonra vakıf medreselerinde dinî ilimler tahsil etti. Bilhassa Mercan ve Câmiu’l-hulefâ medreselerine devam ederek Şeyh Abdullah el-Mavsılî, Mahmud Şükrî el-Âlûsî. Ali Alâeddin el-Âlûsi’den çok faydalandı ve bu sonuncu âlimden icazet aldı. Irak’ta meşrutiyetin ilânından sonra açılan ve idâdînin son sınıfına tekabül eden “İhtiyat şubesi”ni bitirerek Hukuk Fakültesi’ne girdi. 192l’de fakülteden mezun olduktan sonra avukatlığa başladı. Bu arada tarihe ve özellikle Irak tarihine ilgi duydu ve bu alanda araştırmalara başladı. İlk yazılan, Bağdat’ta yayımlanmakta olan el-Kazdı mecmuasında çıktı. Şam’daki el-Mecmau’l-ilmiyyü’l-Arabî. Kahire’deki Mecmau’l-lugati’l-Arabiyye ve Ankara’daki Türk Dil Kurumu’na muhabir üye seçildi. Ayrıca Kahire’deki Cenriyyetü’d-dirâsâti’t-târîhiyye’nin aslî üyesi olan Azzâvî, Bağdat’ta Lecnetü’t-te’Iif ve’t-terceme ve’n-neşr’in başkan vekilliğini yaptı. Tâhâ er-Râvi’nin ölümü üzerine başkan oldu ve komisyonun ilga edildiği 1947 yılına kadar görevini sürdürdü. el-Mecmau’l-ilmiyyü’l-lrâkî’nin 1963 yılında feshine kadar da bu kurumda aslî üye olarak çalıştı. 17 Temmuz 1971’de Bağdat’ta vefat etti.
Abbas el-Azzâvî, 3500 kadarı yazma olan çok zengin bir kütüphane kurmuştu. Hocası Mahmud Şükrî el-Âlûsî ve diğer İrak ulemâsının kitaplarını toplamak suretiyle meydana getirdiği kütüphanesi bilhassa yazmalar bakımından çok kıymetlidir. Vefatından sonra kitaplarının tamamı, muhtelif notları, mektupları, topladığı hat örnekleri ile levhalar 1972 yılında, Bağdat’ta bulunan el-Müessesetü’1-âmme li’1-âsâr’ın yazmalar bölümünde “Mahtûtâtu Abbâs el-Azzâvî” adıyla araştırmacıların hizmetine sunuldu. Aynı kütüphane uzmanlarından Üsâme Nasır en-Nakşibendî ve Zamyâ Muhammed Abbas tarafından konularına göre hazırlanan açıklamalı “Azzâvî Yazmaları Katalogu”. el-Mevrid mecmuasının XI/4. sayısından itibaren yayımlanmaya başlamıştır.
Irakta yaşayan çeşitli kabilelerin tarihi ile bazı mezhepler Azzâvrnin özellikle ilgisini çeken konular olmuştur. Aynı zamanda İsİâm-Türk Ansiklopedisi’nin yazarları arasında yer alan Azzâvî, Irak’ın tarihî, dinî ve edebî hayatına dair çok sayıda eser ve makale yazmıştır. Yirmi üçü yayımlanmış olan kitaplarının sayısı, baskıya hazır fakat henüz neşredilmemiş olanlarla birlikte, doksan sekize ulaşmaktadır. Neşredilmemiş kitapları, oğlu tarafından Bağdat’ta bulunan el-Mecmau’l-ilmiyyü’l-Irâkl kütüphanesine teslim edilmiştir. Bunlar arasında Tânhul-edebi’t-Türkî fil-Irâk ve el-Hattul-Arabi fî Türkiye gibi eserler de bulunmaktadır. Hayatta iken neşredemediği pek çok makalesi ise vefatından sonra oğlu Fâzıl Azzâvî tarafından, konularına göre ayrılarak çeşitli Arapça dergilerde zaman zaman yayımlanmaktadır.
Azzâvî, kaynaklara tamamiyle vâkıf olmakla beraber eserlerinde tarihî, sosyal ve siyasî olayları sebep-sonuç ilişkileri açısından ele almak yerine, daha çok dış görünüşlerinden hareket ederek değerlendirir. Çeşitli kaynaklardan derlediği ve doğruluğuna inandığı bilgileri aktardıktan sonra, doğrudan veya dolaylı olarak hatıra gelecek sebep ve ihtimallerin düşünülmesini okuyucuya bırakır. Eserlerini telifleri, tercümeleri ve neşre hazırladıkları olmak üzere üç bölümde ele almak mümkündür. Ayrıca pek çok gazete ve dergide çeşitli konularda makaleler neşretmiştir. Yayımlanmış belli başlı eserleri şunlardır.
a- Telif eserleri.
1- Tânhu’l’hâk beyne ihtîlâleyn. Moğol istilâsından 1917 yılına kadar Irak tarihini ihtiva eden bu eserinde, İslâm tarih yazıcılığı geleneğine bağlı kalarak, olayları kronolojik sıra ile anlatır. Kitapta Irak’taki vakıf eserlerin tarihine dair zengin bilgiler vardır. Eser sekiz cilt halinde yayımlanmıştır.
2- Târihu’i-Yezîdiyye ve aslu ‘akîdetihim. Yezidîliğin doğuşu, esasları. Yezidîlerin inanış, yaşayış ve âdetleri hakkında bilhassa gözlemlerine dayanarak önemli bilgiler verir. Aynı konudaki çalışmalarıyla tanınan Fransız müsteşriki R. Lacot Azzâvrnin bu eserini, benzeri birçok kitap arasında bir ana kaynak kabul etmiş ve çalışmalarında ondan çok faydalanmıştır.
3- Aşâ’irul-ahâk Irak’ta yaşayan kabileler hakkında kaleme alınmış derli toplu ilk eserdir. Kaynaklardan toplanan bilgilere, müellifin görüştüğü kabile reislerinden elde ettiği malumat ilâve edilmiş, böylece kitaplara girmemiş pek çok orijinal bilgi derlenmiştir. Eserde göçebe ve yerleşik kabileler tanıtılmış, yaşayış ve âdetleri hakkında bilgiler verilmiştir. Müellif yalnız elde edebildiği bilgileri aktardığından bazı kabilelere 40-50 sayfa yer verdiği halde, bazılarını bir iki sayfada anlatmıştır.
4- eI-Mûsîka’I-Irâkıyye fi Cahdi’l-Moğoî ve’t-Türkmân,
5- Târihu ‘ilmi’l-felek fi’l-‘lrâk ve calâkâtühû bi’l-aktâri’l-İslâmiyye ve’l- Arabiyye. Bu eser daha sonra bazı ilâvelerle yeniden yayımlanmıştır.
6- et-Ta’rif bi’l-mü’errihîn fî ahdi’l-Moğol ve’t-Türkmân,
7- Târihun-nukü-di’l-Irâkıyye limâ ba’de’l-‘uhûdi’i-Abbâsiyye
8- Zikrâ Ebi’s-şena el-Âlûsî
9- Târihu’d-darâ’ibi’l-irâkıyye min şadri’l-İslâm ilâ âhiri’l-‘ahdi’l’Osmânî
10- Târîhu’l-edebil-Arabi fi’i-Afrâk III,
11- en-Nahl fî Tûrihil-‘hâk
12- Hattu’I-Muşhafi’ş-şerîf ve’1-hattât eş-Şâh Mahmûd en-Nisabûri
b- Tercümeleri.
1- Rihletü’l-münşi’i’I-Bağdâdî Farsça’dan tercüme.
2- Fe-lesûfü’l-‘Arab Yacküb b. îshâk el-Kindi, İsmail Hakkı İzmirlinin Arap Filozofu Kindf adli eserinin tercümesidir.
c- Neşre hazırladığı eserler.
1- Ebü’l-Meâlî Muhammed b. Rafı. Müntehabü’I-muhtar fî târihi ‘ulemâ’i Bağdad [135]
2- İbn Hassûl, Tafzîlü’i-etrâk calâ sâ’iri’i-ecnâd. Bu eser Azzâvi’nin mukaddimesiyle birlikte Serefettin Yalıkaya tarafından Türkçe’ye çevrilerek Arapça metniyle birlikte yayımlanmıştır.
3- İbn Dihyetül-Kelbî, en-Nibrâs fî târihi hulefâ3i beni’l-‘Abbâs
4- Kadı Ali b. Hanzala, Simtu’l-hakâ’ik.
Bibliyografya
1- ed-Delîlü’l-lrâkıyyur-resmî, Bağdad 1936.
2- Brockelmann. GAL Suppl, III, 497.
3- G. Avvâd. Mu’cemü’l-mü’evîfîne’l-‘lrâkıyyîn, Bağdad 1969.
4- Ziriklî. el-Aclam (nşr Züheyr Fethuliah), Beyrut 1984.
5- Kehhâle, el-Müstedrek, Beyrut 1406/1985.
6- M. Fuad Köprülü. “Abbâs al-‘Azzâvî, Târih-i İrak”, VD, II (1942).
7- W. Rajkowskİ, “Abbas al-‘Azzâwi an lraqi Historian”, IC, XXVII (1953).
8- Ali Cevad et-Tahir l?l. “el-Üstâz ‘Abbâs el-‘Azzâvî”. Mecelletul’Arab, Vl/1, Riyad 1971.
9- Üsâme Nasır en-Nakşibendî-Zamyâ Muhammed Abbâs. “Mahtûtâtü’l-Azzâvî”, el-Mevrid, XI/4, Bağdad l982.
10- (T. H). “Abbas Azzâvî”, İTA. [139]
TDV İslam Ansiklopedisi