Ali Galip Olayı Nedir, Tarih, Sonuçları, Hakkında Bilgi

ALİ GALİP OLAYI

İstanbul Hükûmeti’nin Mustafa Kemal ve arkadaşların: tutuklamakta görevlendirdiği emekli  kurmay albay Ali Galip, Millî Mücadele döneminin sıkışınca sinen, serbest kalınca kendini kahraman gibi gören tiplerinden biridir. Harput valiliğine atanarak yola çıkan ve ilk durak olarak Sivas’ı seçen Ali Galip oraya vardığında Mustafa Kemal kongre için bekleniyordu. Sivas valisine Mustafa Kemal’in tutuklanması için telkinlerde bulunan Ali Galip kendisine tuzak hazırlamağa çalıştığı kişinin halk ve asker tarafından sevgiyle karşılandığını görünce sinmek zorunda kalmış, hattâ korkusundan o gece Mustafa Kemal’i özel olarak ziyaret etmiş ve hizmete hazır olduğunu beyan etmekten bile çekinmemişti. Gerçekte Ali Galip korkusundan böyle konuşuyordu. Nitekim, Mustafa Kemal tarafından kendisine nasihat edilerek serbest bırakılınca, beraberinde İngiliz binbaşı Noel ve silâhlandırılmış sivil bir toplulukla birlikte Malatya’ya vardığı, vali Bedirhani Halil Rami tarafından törenle karşılandığı, kafileye kürtçü önderlerden Diyarbakır’lı Cemilpaşazade Ekrem, Celadet ve Kamuran beylerin de dahil olduğu öğrenildi. Bunlar bölgede bir kürt ayaklanması hazırlama, yeniden bir ermeni sorunu yaratma, böylelikle kargaşalık çıkarma çabası içindeydiler. O arada Sivas Kongresi basılacak ve Sivas valisi Reşit Paşa’nın yanaşmadığı tutuklama İşi gerçekleştirilecekti.

Bu durum karşısında Mustafa Kemal bölgedeki komutanlara, Ali Galip ve beraberindekilerin tutuklanarak Sivas’a gönderilmeleri emrini verdi, fakat bu emir çeşitli bahanelerle yerine getirilmedi. Başlıca özür de yeterli kuvvetin bulunmadığıydı. Ancak, aynı görevle Recep Zühtü’nün yola çıkarılmasından sonra harekete geçen alay komutanının yakalayacağı kişileri kaçmağa teşvik etmesi, bunların da «Mustafa Kemal Paşa ve avanesinin tenkili masrafı olarak» Malatya Mal Sandığı’ndan aldıkları 6 000 lirayı cüzdanlarına yerleştirmeğe dahi vakit bulamadan oradan uzaklaşmalarıyle Ali Galip Olayı kapanmış oldu, ama böylelikle Mustafa Kemal’in ne derece güvensizlik içinde olduğu da ortaya çıktı.

Ali Galip ve beraberindekiler Malatya’dan sonra izlerini kaybettirmeyi başardılar. Çok geçmeden de Harput valisinin Halep’e geçtiği anlaşıldı. Binbaşı Noel de izini kaybettirenler arasındaydı.

Daha yeni Daha eski