Abdülkadir el-Bağdadi Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

ABDÜLKÂDİR el-BAĞDÂDİ
 
Abdülkâdir b. Ömer b. Bâyezid el-Bağdâdî (ö. 1093/1682) Arap edebiyatı tarihçisi ve dil bilgini.

1030 (1621) yılında Bağdat’ta doğdu ve ilk tahsilini orada yaptı. Bu arada Farsça ve Türkçe’yi öğrendi. On sekiz on dokuz yaşlarına geldiğinde. Osmanlı-Safevî savaşlarından dolayı iç karışıklık­ların hüküm sürdüğü Bağdat’tan ayrı­larak Şam’a gitti (1639). Orada kaldığı süre içinde tanınmış âlimlerden ders aldı. Daha sonra Kahire’ye geçen Bağ­dadî, Ezher’in önde gelen âlimlerinden İstâmî ilimler, edebiyat, mantık ve fel­sefe okudu. Yâsîn el-Hımsî, Nûreddin eş-Şebrâmellisî gibi bilginler yanında en çok bağlandığı hocası, devrin tanınmış simalarından biri olan Şehâbeddin el-Hafâcî idi. Hafâcî vefat ettiğinde (1659) kitaplarının büyük bir kısmı ona kaldı. Bağdâdfnin bin kadar Arap şairinin di­vanını da ihtiva eden şahsî kütüphane­si, zamanının en zengin kütüphaneleri­nin başında gelmekteydi.

Anadolu’ya birkaç defa seyahatte bu­lundu. İlk defa Zilkade 1077’de [181] Kahire’den İstanbul’a, oradan da Edirne’ye gitti. Ancak fazla kalmadan tekrar Kahire’ye döndü. İkinci seyahati­ni, Kahire’de tanışarak yakın bir dost­luk kurduğu Kethüda İbrahim Paşa ile birlikte Şam üzerinden yaptı. Bazı eser­lerini ihtiva eden kendi el yazması bir mecmuada [182] belirttiği üzere, bu defa da Şevval 1084’te [183] Kahire’den ayrıldı ve İstanbul’a uğrayarak Edirne’ye geçti. Orada Sadrazam Köprülü Fâzıl Ahmed Paşa ile tanıştı ve Şerhu Şevâhıdi Şer-hi’t-Tuhfeti’1-Verdiyye adlı eserini ona ithaf etti. Bir dostunun oğlu olan ve Edirne’de kendisini ziyaret eden Hulâ-şatü’I-eşer müellifi Muhibbînin belirtti­ğine göre. Osmanlı devlet büyüklerin­den yakın ilgi gören Bağdadî, Sultan IV. Mehmed’in de takdirini kazanmış ve Hi-zânetü’1-edeb ile İbn Hişâm’ın Şerhu Bânet Su’âd adlı eserine yaptığı haşi­yesini ona ithaf etmiştir. Bu seyahatin­de oğlu Ahmed ile birlikte IV. Mehmed’­in Lehistan seferine de katıldı. Ancak bu arada ağır bir hastalığa yakalandı ve İstanbul’a uğrayarak Konya üzerin­den Kahire’ye döndü. Daha sonra üçüncü defa Anadolu’ya yaptığı seyahatte gözünden rahat­sızlanarak İstanbul’dan deniz yoluyla Kahire’ye döndü (1680) ve iki yıl sonra orada vefat etti.

Abdülkâdir el-Bağdâdî, Fars edebiyatı alanında da söz sahibi olmakla birlikte asıl şöhretini nesir ve nazım yönleriyle ilgilendiği Arap dili ve edebiyatı üzerin­de yapmış, bu sahada otorite kabul edil­miştir. Eserleri arasında başka edip ve şairlerin kitaplarına, özellikle “Şâhid beyit”lere yazdığı şerh ve haşiyeler yekûn tutmakta, ayrıca Arapça’ya yaptığı bazı tercümeler de yer almaktadır.

Eserleri
1- Hizânetü’I-edeb En tanın­mış kitabıdır. İbnü’l-Hâcib’in (ö. 646/1249) el-Kâfiye adlı nahve dair eserine Radıyyüddin el-Esterâbâdfnin (ö. 686/1287) yaptığı şerhte geçen 957 “Şevâhid”in (örnek beyitler) açıklandığı bu eser, Arap dili ve edebiyatına dair an­siklopedi mahiyetinde önemli bir eser­dir. İlk defa 1299 yılında, kenarında Ayni’nin eş-Şevâhidü’1-kübra’sı olduğu halde Bulak’ta dört cilt halinde basıl­mıştır. Ayrıca M. Muhyiddin Abdülhamîd’in sadece iki cildini yayımladığı Hizânetü’l-edeb, 1348-1352 yılları arasında yine dört cilt olarak Ka­hire’de basılmış, nihayet bu değerli ese­rin ilmî neşri Abdüsselâm M. Hârûn ta­rafından yapılmıştır.

2. Şerhu Şevâhidi şürûhi’ş-Şâfiye. İb­nü’l-Hâcib’in sarfa dair eş-Şâfiye ad­lı eserine Radıyyüddin el-Esterâbâdî tarafından yapılan şerhte geçen 190 şâ­hid beytin açıklamasından ibaret olan bu eser, söz konusu şerhle birlikte ba­sılmıştır.

3- Lugat-i Şâh-nâme. FırdevsFnin eserindeki güç anla­şılan Farsça kelimelerin Türkçe açıkla­ması olan bu eser C. Salemenn tarafın­dan neşredilmiştir.

4- Şerhu ebyâti Muğni’l-lebîb. İbn Hişâm’ın nah­ve dair Muğni’l-lebîb adlı eserinde ge­çen 946 örnek beyti açıkladığı bu eseri, Abdülaziz Rabâh ve Ahmed Yûsuf ed-Dekkâk tarafından yayımlanmıştır.

5- Şerhu Şevâhidi Şerhi’t-Tuhfeti’l-Verdiyye. İbnü’l-Verdi’nin nahve dair 150 beyitlik manzumesine yine kendisinin yaptığı şerhte geçen ör­nek beyitleri açıkladığı bu eser ile İbn Hişâm’a ait Şerhu Bânet Sucâd adlı esere yaptığı haşiye Beyrut 1980, D, Nazif Hoca tarafından neşre­dilmiştir. 

6- Risale fî ma’ne’t-tilmiz. Eser Abdüsselâm M. Hârûn tarafından Mecelletü’l-Muktetafia yayımlanmıştır.

Bağdadî” nin basılmış bu eserlerinden başka henüz neşredilmemiş kitapları da vardır. Yukarıda zikredilen altı basılı kitabının el yazmalarından başka, he­nüz basılmamış diğer on dört kitabı­nın İstanbul kütüphanelerinde bulunan muhtelif nüshaları Nazif Hoca tarafın­dan tanıtılmıştır. Yaz­ma eserlerinden ikisi şunlardır: Şerhu Şâhidî. Şâhidî İbrahim Dede’nin (ö. 957/ 1550) Farsça-Türkçe manzum lügati Tuhfe-i Şâhidîye yaptığı Türkçe ve Arapça şerhtir. Tahrîcü ahâdîşî Şer-hi’r-Razıy. Radiyyüddin el-Esterâbâdî-nin Şerhu’l-Kâfiye adlı eserinde geçen hadislerin kaynakları gösterilerek yapıl­mış bir fihristidir.

Bibliyografya
 
1- Abdülkâdir el-Bağdâdî, Hizânetü’l-edeb (nşr. Abdüsselâm M. Hârün), (1-X1I!).
2- Abdülkâdir el-Bağdâdî, Şerhu Şeuâhidi Şerhi’t-Tuhfeti’i-Verdiyye (nşr. Nazif Hoca), İstanbul 1978.
3- Abdülkâdir el-Bağdâdî, Haşiye’alâ Şerhi BSnet Su’ad (nşr. Nazif Hoca), (I), Beyrut 1980.
4- Muhibbî, Hutâşatü’l-eşer, Kahire 1284.
5- Serkîs. Mu’cem, I, 571.
6- Brockelmann, GAL, I, 368, 371.
7- Suppl, I. 44, 356; II, 175, 397.
8- Suppl, “Abdülkâdir”, İA, I, 87-88.
9- Kehhâle, Mu’cemü’l-mü’ellifin, Dımaşk 1376-80/1957-61- Beyrut, ts. (Dâru İhyâi’t-türâ-sil-Arabî), V, 295.
10- Müneccid. Mu cem, III, 59; V, 57-58.
11- Ziriklî. el-A’lâm (nşr. Züheyr Fethullah), Beyrut 1984, IV, 41.
12- Mohammad Shafi. “Abd al-Kâdir al-Baghdâdi”, El2 (İng.), I, 68.
13- Nazif Hoca, “Abdalqâdir b. cOmar al-Bagdâdî’nin Eserlerinin İstanbul’daki Yazmaları”, ŞM, IV (1961).
14- Nazif Hoca, “Abd al-Kâdir b. Omar al-Bağdâdî ve Hâşiya calâ Şarh Bânet Su’âd (doktora tezi, 1963), İÜ Ed. Fak.
15- Nazif Hoca, “Abd al-Kâdir b. ‘Omai al-Bağdâdî’nin Elyazısı ile İki Mecmuası”, ŞM, VII (1972), s. 69-83. 

TDV İslam Ansiklopedisi      

Daha yeni Daha eski