Afrika -Coğrafya, Coğrafi Konum- Hakkında Bilgi

I- Fizik, ve Beşeri Coğrafya.
 
1- Coğrafî Konum.
 
Afrika, Eski Dün­ya denilen karalar topluluğunun güney­batı parçasını oluşturur. Doğuda Kızıldeniz ile Asya’dan, kuzeyde Akdeniz ile Avrupa’dan ayrılır. Batısında bulunan Atlas Okyanusu’nun ötesinde (3000 km. kadar uzaklıkta! ise Güney Amerika kı­tası yer alır. Yüzölçümü yaklaşık olarak 30.328.000 km2 (Avrupa’nın üç misli), nüfusu ise 850 milyon civarındadır.

En kuzey noktası 37°21′ kuzey enle­minde Beyaz Burun (Ras ben Sekka) ile en güney noktası 34°51′ güney enleminde İğne Burnu (Cape Agulhas) ara­sındaki mesafe yaklaşık 8.000 km.; en doğu noktası 51°25′ doğu boylamında Hafun Burnu (Ras Hafun) ile en batı noktası 17°32′ batı boylamında Yeşil Burun (Pointe des Almadies) arasındaki mesafe ise yaklaşık 7400 kilometredir: Ekvator her ne kadar kıtanın hemen hemen ortasından geçerse de toprakla­rının yaklaşık 2/3’ü ekvatorun kuzeyinde ve 4/5’i tropikal kuşakta yer alır. Ekvator boyunca genişliği kıtanın kuzey bölümündeki doğu-batı genişliğinin ya­rısından azdır ve güneye gittikçe daha da daralır. Afrika, genel çizgileri ile bir plato görünümündedir ve zaman za­man denizin istilâsına uğramış bulunan daha alçak kuzey kısmı bir yana bırakı­lırsa, “Prekambriyen devir”den beri ol­duğu gibi kalmıştır. Bu devre ait temel arazi daha çok metamorfik bir özellik gösterir ve içerisinde çeşitli devirlerin granit intrüzyonlarına ve temel üzerin­de, çoğunun denizle ilgisi bulunmayan tortul tabakalara rastlanır. Afrika’nın yapı bakımından Güney Amerika. Hin­distan, Avustralya ve Güney Kutup kıta­sı ile benzerlik göstermesi, ilim adam­larını, eskiden mevcut büyük bir kıta­nın (Gondvvana) sonradan denizlerle ay­rılmış bir parçası olduğu düşüncesine sevketmiştir; Arabistan yarımadası da yapı bakımından Afrika ‘nın parçası ka­bul edilmiştir.

Afrika’nın yeryüzü şekillerinde jeolo­jik yapının etkisi açık olarak görülür. Esas itibarıyla eski kayalardan ibaret bir blok olan Afrika kıtasının sadece kuzeybatı kenarında ve güney ucunda genç kıvrım dağları bulunur. Kuzeydeki­ler Tunus, Cezayir ve Fas topraklarında birkaç sıra halinde uzanan Atlas dağla­ndır. Bu dağlar. Avrupa’daki Alp dağları sisteminin, İtalya’dan gelip Cebelitarık boğazının ötesinde İspanya üzerinden tekrar Avrupa’ya dönen bir parçası ola­rak kabul edilirler. Kuzeyde kıyı boyun­ca uzanan Tel Atlasları ile daha yüksek yapılı Büyük Sahra Atlasları olmak üze­re iki sıradan oluşan bu dağların ara­sında Şot platoları uzanır. Genç kıvrım dağlarından güneyde bulunanlar ise Gü­ney Afrika Cumhuriyeti’nin güney kıyısı boyunca uzanan Kap dağları kuşağıdır. Atlas ve Kap kıvrım kuşaklan dışında kalan büyük Afrika kitlesi, yeryüzü şekil­leri bakımından farklı iki kısımdan olu­şur. Bunlardan biri, Kongo nehri ağzı ile Aden körfezi arasındaki hattın kuzeyin­de kalan alçak Afrika, diğeri de bu hat­tın güneyinde kalan yüksek Afrika’dır. Alçak Afrika’da yükseklikler çoğunlukla 150-300 m. arasında değişir ve 1000 metrenin üzerinde bulunanlar az yer kaplar. Bu hattın güneyinde İse sahanın büyük bir kısmı 300 metrenin üzerinde olup çok yerde yükseklik 1200 metreyi geçer. Alçak Afrika ile yüksek Afrika arasındaki farklılık ekonomik gelişme­de Avrupalılar’ın yerleşmesinde ve siyası durumda da görülür. Sıcaklık şart­larını değiştiren yükselti, tropikal ku­şakta iklimi daha müsait hale getirir. Etiyopya’da ise yükseklikler 4500 met­reye kadar ulaşır.

Afrika’nın yapı bakımından başka bir özelliği de jeolojinin geç devirlerinde arazinin kırılmalara mâruz kalmış olma­sıdır. Bu kırılmalar “Graben” ve “Hors” şeklindeki dağların meydana gelmesine sebep olmuş, zayıf noktalardan püskü­ren lavlarla da platolar ve tepeler teşek­kül etmiştir. [Sudan’da Dârfûr 3090 m., Kamerun’da Kamerun dağı 4070 m. gibi] Doğu Afrika graben sistemi. Kızıldeniz ve Etiyopya üzerinden Mozambik’e ka­dar uzanır. Başlıcaları Turkana (Rudoli), Victoria, Mobuto Sese Seku (Albert), Rutanzige (Edvvard), Kivu. Tanganika ve Nyasa (Malawi) olan doğu Afrika’nın göl­leri, bu çöküntü alanları içerisinde yer alır. Kuzeybatı Afrika’da, 5ot platoların-daki tuzlu göl ve bataklıklarla Batı Mer­kezî Afrika’daki Çad gölü bu gruptan sayılmazlar.

Kıtanın yaklaşık üçte bir kısmının dı­şarıya akışı yoktur. Dışa akışı olmayan kapalı havzaların en büyüğü Çad havza­sıdır. Sahil kuşaklarındaki küçük akar­sular bir yana bırakılırsa. Afrika kıta­sında sekiz büyük nehir havzası vardır. Bunlardan en geniş olanı Zaire (Kon­go) havzası [3-690.000 km2, nehrin uzun­luğu 4667 km], ikincisi ise Nil havzası­dır. [2.875.000 km3, nehrin uzunluğu 6995 km]

Diğerleri, büyüklük sırasıyla Zambezi, Oranj, Limpopo, Volta, Senegal ve Ubangi-Şari’dir. Afrika nehirleri, içeri­den sahile doğru dağlan yararak geçer­ken hızlı akarlar ve çağlayanlar meyda­na getirirler.

  • Afrika
    • Coğrafya
    • İklim ve Bitki Örtüsü
    • Nüfus
    • Dil ve Kültür
    • Ekonomik Durum
  • Afrika Tarihi
  • Afrika’da Din
  • Afrika’da Başlıca İslami Cihad ve Direniş Hareketleri

TDV İslâm Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski