Aga Büzürg-i Tahrani Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

AGA BÜZÜRG-İ TAHRANİ
 
Muhammed Muhsin b. Alî b. Muhammed Rızâ Âga Büzürg-i Tahrânî (1875-1970) Şii müellifler hakkında yazdığı eserlerle tanınan İranlı âlim. Tahran’da Muhsinî diye tanınan ve ti­caretle uğraşan ŞİÎ bir ailenin çocuğudur. Kendisi Münzevî lakabı ile de anılır. İlk tahsilini Tahran’da yaptı. 1886 yılın­da babasının düzenlediği bir merasim­de kendisine dinî kıyafet giydirilerek Şeyh Âgâ Büzürg lakabı verildi. 1897’de Necefe yerleşti. İran, Suriye, Mısır ve Hicaz’a yaptığı birkaç kısa seyahat dı­şında hayatını Irak’ta Şiîler’in mukad­des saydıkları şehirlerde geçirdi. Necefte zamanın büyük Şîa âlimlerinden hat, teo/id, edebiyat, mantık, fıkıh, usûl-i fıkıh ve matematik dersleri aidi; özellikle el-Kidye’nin müellifi Ahund Molla Muhammed Kâzım-ı Horasânî’den (ö. 1911) istifade etti. Onun ölümü üzerine Sâmerrâ’ya giderek Mirza Mu­hammed Takî-i Şîrâzi’nin ders halkası­na girdi. ez-Zeri’a adlı büyük eserini burada yazmaya başladı. Sâmerrâ Medresesi’nde hocalık yaptı. Hocalarından rivayette bulunma ve talebelerine ica­zet verme hususunda, çağdaş âlimlerle kıyas edilemeyecek kadar gayretli bir muhaddisdi. 1937’de Necefe döndü ve orada öldü.

Eserleri.

1- ez-Zerî’a ilâ teşânîfi’ş-Şi’a Âga Büzürg daha Sâmerrâ’da iken. Şiî edip, şair ve âlimlerinin Arap edebiyatına yaptıkları hizmeti küçüm­seyen Corci Zeydan’ın Târîhu Adabi’l-luğati’l-Arabiyye adlı eserine reddiye mahiyetinde, başlangıçtan 1370 (1951) yılma kadar yaşayan Şiî müelliflerin eserlerini tanıtan bir kitap yazmaya başlamıştı. Bu maksatla uzun yıllar ça­lıştıktan sonra ez-Zerî’a adlı bu büyük eseri ortaya koydu. Şiî müelliflere ait 53.510 eseri alfabe sırasına göre ihti­va eden kitap yirmi beş cilt olarak ba­sılmıştır.

2- Tabakâtü aclâmi’ş-Şî’a. Hicrî IV-X1V. yüz­yıllar arasında yetişen Şiî âlimlerin bi­yografilerini ihtiva eden eser. ez-Zerî’a’ya ek mahiyetinde yazılmıştır. İlk üç asır, bu dönemlerle ilgili kaynakların çokluğu sebebiyle esere alınmamıştır. Eserin genel adı Tabakâtü a’lâmi’ş-Şî’a olmakla birlikte, her yüzyıla tahsis

edilen müstakil bölümlere ayn isimler verilmiştir. Şimdiye kadar basılan bö­lümler şunlardır: IV-V. yüzyıl ; VI-VII. Yüzyıl ; VIII. Yüzyıl ; IX. Yüzyıl ; X. Yüzyıl ; XIII. yüzyıl ; XIV. yüzyıl, XIV. yüzyılla ilgili bölüm dört cilt, XIII. yüzyıl­la ilgili bölüm iki cilt ve diğer yüzyıllara ait bölümler de birer cilt halinde yayım­lanmıştır.

3- Muşatie’l-makal Iî muşan-neti ‘ilmi’r-ricâl. Eserde hadis râvileri hakkında kitap yazan müelliflerin hal tercümeleriyle altı yüz Şiî muhaddisin biyografisi verilmektedir.

4- Zeyiü Keşfi’z-zunûn. Keşfü’z-zunûn’a dair notlan olup Muhammed Mehdî Hasan el-Mûsevi’nin tertip ve ilaveleriyle Hediyyefü’l-edri’n’in 1387’de Tahran’da basılan ikinci cildinin so­nunda 116 sayfa olarak neşredilmiştir.

5- Hediyyetü’r-râzî ile İmâmi’1-M.üceddid eş-Şîrâzî.  İran Şahı Nâsırüd-din’in (1844-1894) bir İngiliz şirketine tütün imtiyazı vermesi üzerine, Müced-did diye bilinen Mirza Hasan b. Mahmûd eş-Şîrâzi’nin tütün alış verişinin haram olduğuna dair fetvası neticesin­de, şahın kararından vazgeçerek şirke­te beş yüz bin cüneyh ödemesini ele alan bu eser Necef te basılmıştır (1388).

6- Tavzîhu’r-reşâd fî târihi haşri’l-ictihâd. İctihad meselesinde Sünnî görüşü tenkit etmek için kaleme alınmıştır. 7- en-Nakdü’1-Iatîf ü nefyi’t-tahrîf cani’l-Kur’âni’ş-şerif. Kur’an’ın metninin as­la tahrife uğramadığını savunduğu bu eseri, torunu Ali Nakî el-Münzevî tara­fından Farsça’ya tercüme edilmiştir. Müellifin bunlardan başka kelâm, fıkıh, usûl-i fıkıh ve diğer konulara dair çoğu risale şeklinde henüz basılmamış yirmi kadar eseri vardır.

Bibliyografya
 
1- Muhammed Alî-yi Tebrliî, Reyhânetü’l-edeb, Tahran 1328 hş.
2- Ali el-Fâzıl el-Kâînî en-Necefî. Mu’cemü mü’etlifi’ş-Şt’a, Kum 1405.
3- Ali Rızâ en-Nakvî. “Âğa Büzürg et-Tahrânî”, ed-Dirâsâtü’l-İslâmiyye, X1V/ 3, İslâmâbâd 1979.
4- H. Algar, “Âqâ Bozorg Tehrânî”, Elr, II, 169-170.

TDV İslâm Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski