Ahbaru'l Kudat Kitabı, Yazarı, Muhtevası, Hakkında Bilgi

AHBARÜ’I-KUDAT
 
Muhammed b. Halef Vekî’în (ö. 306/918) hicrî üçüncü yüzyılın sonuna kadar muhtelif bögelerde görev yapmış kadıların biyografisine dair eseri.

Kitabın adı bazı kaynaklarda Ahbarü’Ukudât ve tevârîhuhüm  ve Kitâbü Ahbâri’l-kudât ve târîhihim ve ahkâmihim şeklinde geçmektedir. Bağdatlı İs­mail Paşa, eserin adını Gurerü’l-ahbâr fî ahbâri’l-kudât ve târihihim ve ahkâmihim olarak zikretmekte ise de muhtemelen bu isim, onun Vekte ait iki eseri bir tek eser zannetmesinden doğmuştur. Zira bazı kaynaklarda Veki’in bu eserinden başka Kitâbü’l-Ğurer veya el-Gurer mine’l-ahbâr adlarıyla anılan bir eserin­den daha bahsedilmektedir.

Ahbârü’l-kudât, Hz. Peygamber dö­neminde kadılık yapan Ali b. Ebû Tâlib ve Muâz b. Cebel’den başlayarak tarih sırasına göre Medine, Mekke, Tâif, Bas­ra, Küfe, Şam, Bağdat, Musul gibi şe­hirlerle Mısır, Filistin, Afrika, Endülüs, Yemen gibi bölgelerde kadılık yapan ki­şileri konu alan bir eserdir. Kitapta söz konusu kadıların hayatı, ilmî şahsiyetle­ri, göreve tayin ve azilleri, ayrıca verdik­leri hükümler ve ictihadlan ele alın­makta ve tenkitçi bir gözle incelenmek­tedir. Kitabın giriş bölümünde kadılık müessesesi ve kadıda bulunması gere­ken vasıflar incelenmekte, daha sonra rüşvet kavramı üzerinde durulmakta­dır. Sahasındaki ilk kaynaklardan biri olan eser, sadece belli bir şehir veya böl­genin kadılarına hasredilmemesi bakı­mından, Kindrnin Ahbâru kudâtı Mışr ve Zehebrnin Ahbâru kudâtı Dımaşk adlı eserlerinden farklı bir özellik taşı­maktadır. Ahbârü’I-kudât’ın en önemli özelliklerinden biri de Veki’in ele aldığı kadıların sadece hayatları ve ilmî-kazâî şahsiyetlerini anlatmakla yetinmeyip verdikleri hükümlerden geniş ölçüde na­killer yapmış olmasıdır. Zira İslâm hu­kukunun teşekkülünde. Hulefâ-yi Râ-şidîn dönemi başta olmak üzere, ilk de­vir hukuk tatbikatının önemli bir yeri vardır. İşte eserde ilk üç asır kadılarının verdikleri hükümlerden örnekler nakle­dilerek o devrin hukuk tatbikatı. İslâm hukukunun gelişme seyri, geçirdiği de­ğişiklikler ve bunların sebepleri anlatıl­maktadır. Kitap söz konusu dönemlerin siyasî hayatını aksettirmesi bakımından da değerli bir kaynaktır. Kendisi de ka­dı, aynı zamanda bir edebiyatçı olan Vekî eserinde şair kadıların bazı şiirleri­ne de yer vermiş. İsfahânî Kitâbü’1-Eğâni’sinde bu şiirlerden faydalanmıştır. Bu niteliklerinden dolayı Ahbârü’1-kudât, sadece hukukçuların değil, tarihçi ve edebiyatçılann da başvurduğu önem­li bir eserdir.

Kitabın bilinen iki yazma nüshası ve Murad Molla (nr. 1079) kütüphanelerinde bulunmaktadır.

Bunlardan Süleymaniye Kütüphanesi’ndeki nüshayı Abdülazîz el-Merâgî üç cilt halinde neşretmiştir.

Bibliyografya

1- Vekî’. Ahbârü’l-kudât (nşr Abdûlazîz el-Me­râgî). Kahire 1947-50.
2- İbnü’n-Nedîm. el-Fihrist (nşr. Rızâ-Teceddud). Tahran 1391/ 1971.
3- İbnü’l-Kıftî, İnbâhü’r-ruvât (nşr Muhammed Ebül-Fazl), Kahire 1369-93/1950-73.
4- Safedî. el-Vâfi, III, 44.
5- Hediyyetul-‘arifin, II, 25.
6- Brockelmann. GAL Suppl, I, 225.
7- Sezgin, GAS, 1, 376.
8- Ziriklî, el-A’lâm, Kahire 1373-78/1954-59.

TDV İslâm Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski