D- Genel (Katolik) Mektuplar.
1- Yaküb’un Mektubu. Ahd-i Cedîd’deki yedi mektup, şahıs ve cemaat ayırımı yapmaksızın bütün hıristiyanlara hitap ettiği için “Genel (Katolik) Mektuplar” diye adlandırılmaktadır. Bunlardan Ya’küb’un Mektubu, kilise geleneğine göre, Kudüs Kilisesi’nin lideri ve Hz. İsa’nın kardeşi Ya’küb (Jacques) tarafından yazılmış sayılırsa da bu İhtilaflıdır. Bazıları mektubun, on iki havariden biri olan Alfeus oğlu Ya’küb tarafından yazıldığını, çağdaş yorumcular ise yazarın ikinci veya üçüncü nesilden bir Musevî-hıristiyan olduğunu ileri sürmektedirler. Mektubun kilise tarafından resmen kabulünün en eski şahidi Origene’dir. Doğu kiliselerinde bazı şüphe ve tereddütlerle birlikte III. asırdan itibaren kabul edilmiştir. Ancak mektup Süryânî-Nesturi kilisesinin kutsal yazılar koleksiyonundan çıkarılmıştır. Batı’da Latin kiliselerinde IV. asrın sonunda kabul edilmiş, Trente Konsili mektubun kanonik oluşunu onaylamıştır. İsrâil’in Filistin dışına dağılmış on iki sıbtına (kabile) hitap eden yazar çeşitli iğvâlara karşı sabırlı olmayı, imanın yanında iyi amellerin de gerekli olduğunu, gerçek hikmeti, iyi geçinmeyi ve diğer ahlâkî öğütleri bildirmekte, şeriatın bir bütün olarak yaşanması gerektiğini vurgulamaktadır.
2-3- Petrus’un Mektupları. Ahd-i Cedîd’de Petrus’a nisbet edilen İki mektup vardır. Bunlardan birincisinin bizzat havari Petrus tarafından yazıldığı veya Silvaine yazdırıldığı ya da Silvain tarafından yazıldığı, hatta yazarının meçhul olduğu tartışılmıştır. [584] Mektup Petrus tarafından yazılmışsa bu iş en geç 61’den önce yapılmış olmalıdır. Silvain tarafından yazıldığını savunanlar 64-95 arasını, anonim bir yazara nisbet edenler ise 96-111 arasını benimsemektedirler. Mektup III. Asırdan itibaren Ahd-i Cedîd külliyatı içinde yer almıştır. Yazar hıristiyanları kötülüklerden kaçınmaya, mesihin kanıyla meydana gelen kurtuluşu kabule, karşılıklı yardımlaşma ve mesihte birliğe davet etmektedir. Mektupta ayrıca putperestler arasındaki davranışlar, resmî makamlara karşı ödevler, hizmetçilerin, kadınların ve kocaların görevleri belirtilerek mesihin tekrar gelmesinin yakın olduğu ifade edilmektedir. Petrus’a nisbet edilen ikinci mektubun ona aidiyeti tartışmalıdır. Günümüzde, Petrus tarafından yazılmadığı kabul edilmekte, 64-150 yılları arasında kaleme alındığı ileri sürülmektedir. Yazar mektupta, hıristiyanları Allah ve mesih tarafından verilenlere karşılık iman. fazilet, bilgi, takva, nefse hâkimiyet, kardeş sevgisi gibi meziyetleri kazanıp yaşatmaya davet etmekte, rabbin yakın olan gününe hazırlanmayı öğütlemektedir.
4- Yahuda’nm Mektubu. Mektubun yazarı Ahd-i Cedîd’de Ya’küb’un kardeşi olarak takdim edilmektedir; ancak bunun müstear bir isim olduğu da ileri sürülmüştür. Mektup Muratori kanonunda yer almaktadır. II. asrın sonundan itibaren İskenderiye, Kartaca ve Roma kiliselerince kabul edilmiş, fakat bazı kiliseler buna karşı çıkmışlardır. Mektupta yalancı muallimlere karşı hıristiyanlar uyarılmaktadır.
5-6-7- Yuhanna’-nın Mektupları. Ahd-i Cedîd’de Yuhanna’ya nisbet edilen üç mektup yer almaktadır. Birinci mektup, II. asrın ortalarından itibaren Yuhanna’nın Mektubu olarak kabul edilmiştir. Yuhanna bu mektubu son yıllarında, kendisine nisbet edilen İncil’den sonra yazmıştır. Yazar bu mektubu, İsa’nın mesih, Tann’-nın tecessüd eden oğlu ve kurtarıcı olduğunu kabul etmeyenlere karşı reddiye mahiyetinde kaleme almış, ayrıca ahlâkî öğütlere de yer vermiştir. İkinci ve üçüncü mektubun Yuhanna’ya aidiyeti şüphelidir. Origene ve Jeröme bu kanaattedirler. Bu mektuplarda gerçek iman ve sevgide yaşamanın önemi belirtilir; meşine muhalif olanlara kanmamak gerektiği vurgulanır.
- Ahd-i Cedid Genel Bilgiler
- Ahd-i Cedidin Bölümleri
- Ahd-i Cedid (Genel (Katolik) Mektuplar)
- Ahd-i Cedid (Vahiy)
- Ahd-i Cedid ve Müslümanlar
- Ahd-i Cedidin Vahiy ve İlhamı Meselesi
TDV İslâm Ansiklopedisi