III. Ahd-i Cedid ve Müslümanlar
Kur’ân-ı Kerim. Ehl-i kitap olarak tavsif ettiği hıristiyanlara Hz. İsa vasıtasıyla İncil’in verildiğini bildirir. [ bk. el-Maide: 5/65] Hz. İsa’ya kitap, hikmet. Tevrat ve İncil öğretilmiştir. [Âl-i imrân: 3/48, el-Maide: 5/65] İsa’ya verilen İncil’de hidayet ve nur vardır. [ el-Mâide: 5/46] Tevrat’ta olduğu gibi İncil’de de ümmî resulün geleceği yazılıdır. [el-A’râf: 7/157] Kur’ân-ı Kerîm’de ayrıca havarilerin Allah’a ve onun elçisi Hz. İsa’ya inanarak müslüman oldukları da belirtilmektedir. [bk Al-i İmrân: 3/52; el-Mâide: 5/111. es-Saf: 61/141]
Kur’ân-ı Kerîm. Hz. İsa’ya verilen İncil dışında, ne bugün hıristiyanlarca kutsal kabul edilen İnciller’den. ne de Ahd-i Cedîd’in diğer kitaplarından bahsetmektedir. İslâm’a göre. Hz. İsa’ya Allah katından, adı İncil olan bir tek kitap verilmiştir. Buna karşılık hıristiyanların kutsal kitaplar listesinde dört incil mevcuttur ve bunların hepsi de kutsal sayılmaktadır. Halbuki Hıristiyanlığın ilk dönemlerinde bir İncil söz konusudur. Diğer taraftan, ilk beş asır boyunca çok sayıda İncil kaleme alınmıştır ki başlıcaları İbrânîler İncili, Nâsıralılar İncili. On İki Havari İncili, Mısırlılar İncili. Petrus’un İncili, Thomas’ın İncili. Matthias’ın İncili, Filip’in (Philippe) İncili. Judas’ın İncili. Barthelemy İncili, Barnabas İncili. Basilide İncili, Marcion İncili’dir. Kilise, ilk beş asırda kutsal kitapları tesbit etmekle meşgul olmuş, bugün muteber kabul edilen dört İncil dışındaki diğer İnciller’i apokrif saymıştır. İslâm’a göre Hıristiyanlığın muteber saydığı dört İncil’den hiçbirini Hz. İsa’ya nisbet etmek mümkün değildir. Bu dört İncil, ne Hz. İsa’ya vahyedilen İncil’dir ne de onun yaşadığı dönemde kaleme alınmıştır. Zaten hıristiyanlar da bunu kabul etmektedirler. Onlara göre Hz. İsa ne yazmış, ne de yazdırmıştır. Mevcut İnciller Hz. İsa’nın semaya çekilmesinden çok sonra muhtelif kimseler tarafından kaleme alınmıştır ve ilk dönemlerde “Havariler’in Hatıratı” olarak tavsif edilmiştir. Ancak İnciller’i havarilere nisbet etmek de doğru değildir. Her ne kadar kilise, kitapların kutsal kabul edilmesi için havarilere nisbet edilme şartını koymuşsa da dört İncil’den sadece ikisinin yazarı, eğer gerçekten bugün kabul edilen şahıslarca yazılmışsa, havaridir. Diğer ikisi (Markos ve Luka) havari değildir. Bir başka husus da bugün mevcut Ahd-i Cedîd yazmalarından hiçbirinin kitapların yazarlarına ait orijinal nüshalar olmayışıdır. Ayrıca Hz. İsa Ârâmîce konuştuğu halde bugünkü Ahd-i Cedîd kitaplarının tamamı Grekçe yazılmıştır.
Hz. İsa hakkında Kur’ân-ı Kerîm’de verilen bilgilerle İnciller’in muhtevası arasında çelişkiler bulunmaktadır. Nitekim Kur’an’da Hz. İsa’nın tevhid akîdesini tebliğ ettiği ve kendisinin Allah tarafından İsrâiloğullan’na gönderilmiş bir peygamber olduğu belirtilmekte [bk. es-Saf :61/’61] İnciller ise onu tecessüd etmiş ilâhî kelâm ve tanrı olarak takdim etmektedir. Kur’an’da Hz. İsa’nın öldürülmediği, çarmıha gerilmediği bildirilirken [bk. en-Nisâ: 4/157], İnciller’de onun çarmıha gerilişi tasvir edilmektedir. Diğer taraftan, İncil’de ümmî resulün geleceği yazılı olduğu [bk. el-A’râf: 7/157] ve Hz. fsâ kendisinden sonra adı Ahmed olan bir peygamberin geleceğini müjdelediği halde [bk es-Saf: 61/6], bugünkü İnciller’de bu bilgi mevcut değildir. Zira yahudiler gibi hıristiyanlar da kendilerine verilen ilâhî kitabı aslî şekliyle muhafaza etmemiş, onu tahrif etmişlerdir.
- Ahd-i Cedid Genel Bilgiler
- Ahd-i Cedidin Bölümleri
- Ahd-i Cedid (Genel (Katolik) Mektuplar)
- Ahd-i Cedid (Vahiy)
- Ahd-i Cedid ve Müslümanlar
- Ahd-i Cedidin Vahiy ve İlhamı Meselesi
TDV İslâm Ansiklopedisi