Ahdari Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

AHDARÎ
 
Ebû Zeyd Abdurrahmân b. Seyyidî Muhammed es-Sagir el-Ahdarî el-Bentiyûsî (ö. 983/1575-76) Mantık, matematik, astronomi gibi çeşitli ilimlerle ilgili manzum eserleri bulunan Cezayirli müellif. Hayatı hakkında fazla bilgi yoktur. 918 (1512-13) yılında doğduğu tahmin edilmektedir. Cezayir’in Biskire (Biskra) şehrinde vefat etmiştir. Kabri, şehrin güneybatısında bulunan Bentiyus’taki zaviyede olup türbesi halen ziyaret edil­mektedir.

Ahdarî daha çok farklı konulara ait manzum eserleriyle ve bunlara kendisi­nin veya başkalarının yazdığı şerhlerle tanınmaktadır. Onun günümüze intikal eden veya kaynaklarda kendisine nisbet edilen eserlerini şöyle sıralamak müm­kündür:

1- es-Süllemü’1-mürevnak fî’ilmi’l-manük. En meşhur eseri olan bu kaside, XIII. yüzyılın büyük mantıkçısı Esîrüddin el-Ebherfye ait İsağuci adlı kitabın manzum şeklidir. Yaygın bir şöh­rete sahip bulunan ve Osmanlı medrese­lerinde ders kitabı olarak okutulan es-Süllem’e ilk şerhi yine Ahdarî yazmıştır. Daha sonra üzerinde pek çok çalışma yapılan kasidenin en meşhur şerhi, Demenhûrî tarafından yazılmış olan îzâ-hu’1-mübhem min mecöni’s-Süllem’der. Osmanlı âlimlerinden Rifat Efendi tara­fından Vesîîetü’1-îkan adıyla yapılmış bir Türkçe tercüme ve şerhi de bulu­nan eser, gerek müstakil olarak gerekse şerhleriyle birlikte birçok defa basılmış­tır. es-Süllem’in Fransızca tercümesi de neşredilmiştir.

2- el-Cevherü’1-meknûn fi (şadefi) şelâşeti fünûn. SekkâkTnin Miftâhu’l-culûm’unun özeti olan Celâled-dîn-i Kazvînî’ye ait Telhîşü’I-Miftâh adlı eserin manzum şeklidir. Eser Ahdarî. Demenhûrî, İbrahim ez-Zebîdî ve Abdul­lah b. Abdullah el-İzzî tarafından şerhedilmiştir. İsmail Paşa. şerhlerden biri olan Hilyetü’l-lübbi’I-maşûn’un Ahdarî tarafından yapıldığını belirtir. Brockelmann ise aynı şerhin Demenhûrrye ait olduğunu kaydeder. Eserin değişik baskıları vardır.

3- Nazmü’s-sirâc fî’ilmi’l-felek. Astronomi ile ilgili manzum bir eser olup Sahnûn b. Osman el-Venşerîsî tarafından Müfîdü’1-muhtâc adıyla şerhedilmiştir.

4- ed-Dürretü’l-beyzâ fî ahseni’l-fünûn ve’l-eşyâ. Hesap ilmi ve ferâize dair bir man­zumedir. Muhammed b. İbrahim Fetâte’nin şerhi ile birlikte basılmıştır.

5- el-Muhtaşar fil-‘ibâdât [616] Mâlikî fıkhına göre yazılmış bir ilmihaldir. Muhtaşarü’l-Ahdarî ola­rak da bilinir. Brockelmann’ın Şurûtu’ş-şalât olarak zikrettiği eser bu olmalıdır.

6- Muvaşşılü’t-tullâb ilâ kava’idi’l-icrâb. Gramerle ilgili bir eserdir.

7- Esmâ’ulluhi’l-hüsnâ. Bu eseri Ahdarrye nisbet eden bazı kay­naklar eser ve nüshaları hakkında bilgi vermemektedir.

Bibliyografya
 
1- Keşfû’z-zunûn, I, 738; II, 998.
2- Hediyyetü’l-‘ârifin, I, 546-547.
3- îzâhu’l-meknûr., I, 384, 421, 456.
4- Brockelmann. GAL, II, 488.
5- Suppl, II, 705-706.
6- Suppl, “Ahdari”, İA, I, 156.
7- Serkîs. Mucem, I, 406-407.
8- Ziriklî, el-A’tâm, Kahire 1373-78/1954-59.
9- Kehhale. Mu’cemut-mü’ellifîn, Dımaşk 1376-80/1957-61-Bey­rut, ts. (Dâru İhyâi’t-türâsi’l-Arabî), V, 187-188.
10- Hıfnâvî, Ta”rîfü’l-halef bi-ricâli’s-selef, Beyrut “402/1982.
11- J. Schacht. “al-Akhdari”, EL (İng.). 1,321.

 TDV İslam Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski