Ahkam Defteri Nedir, Osmanlıda Ahkam Defteri Hakkında Bilgi

AHKAM DEFTERİ
 
Osmanlı Devleti’ndc genellikle maliyeye ait hükümlerin toplandığı defterlere verilen ad.

Ahkâm, hükmün çoğulu olup burada “padişah buyruğu” anlamına gelmekte­dir. Osmanlılar’da hükümler bizzat pa­dişah tarafından ısdar edilmez, padişa­hın yetki verdiği makam veya bu maka­ma bağlı daireler, onun adına hüküm verebilirlerdi. Bu bakımdan hükümler sadâret makamından veya defterdarlık­tan çıkardı. Sadâret makamından çıkan hükümler daha ziyade ferman genel adını taşırdı. Bunların bir suretlerinin toplandığı defterlere defâtir-i umûr-ı mühimme, ahkâm-ı mühimme veya kı­saca mühimme* adı verilirdi. Defter­darlıktan çıkan ahkâmın toplandığı def­terlere ise ahkâm-ı mâliye denilirdi. Bunlar defterdarlığa bağlı baş muhase­be, baş mukâtaa, mevkufat gibi kalem­lerde hazırlanırdı. Baş muhasebe ve baş mukâtaa dairelerinden çıkan emir ve tezkirelere, muhâsebe-i evvel ahkâmı, mukâtaa-t evvel tezkire ve ahkâmı adı verilirdi. Nüzul, sürsat, bedel-i kürekçi gibi vergilerin toplanması ve bunlarla İlgili diğer hususlar, mevkufat ahkâmı veya mevkufat defterleri denilen def­terlere kaydedilirdi.

Önceleri bu kabil maliye ahkâmı için Rumeli ve Anadolu defterdarlıklarında defter tutulduğu halde, XVI. yüzyıl son­larından itibaren maliye kalemlerinin artması ile her bir kaleme ait ayrı def­terler tanzim edilmiştir. Bugün Başba-

kanlık Osmanlı ArşivTnde muhtelif tas­niflerde yer alan maliye ahkâm defter­lerinin en eskilerinden biri, 927 (1521) tarihli olup Kâmil Kepeci TasnifTnde (nr. 611 yer almakta ve daha ziyade Ru­meli’ye ait malî ahkâmı ihtiva etmekte­dir. Gerek bu tasnifte gerekse maliye­den müdevver defterler serisinde ma­liye ahkâm defterleri bulunmaktadır. Ancak bu tasniflerde “ahkâm defterle­ri” adıyla kayıtlı defterlerin hepsi, mali­ye ahkâmı özelliğini göstermemektedir. Maliye ahkâmı, XVIII. yüzyıldan itibaren yeni kurulan Evâmir-i Mâliye Kalemi’nde tanzim edilmeye başlanmıştır. Bu kale­me ait defterler de yine Kepeci ve mali­yeden müdevver defterler tasnifinde-dir. Ayrıca. İbnülemin, Ali Emîrî ve Mu­allim Cevdet tasniflerinde de maliyeye ait ahkâmı toplayan defter parçalanna rastlamak mümkündür. Hatta mühim­me defterleri serisi içinde de maliyeye ait ahkâm defterleri yer almaktadır. Meselâ kırk bir numara ile kayıtlı def­ter, Anadolu Defterdarlığı’ndan çıkan ahkâmı toplamaktadır.

Bunların yanı sıra maliye ahkâmı vas­fını taşımayan ve Dîvân-ı Hümâyun’a ait olup daha ziyade XVII. yüzyılda görülen şikâyet defterleri serisi de ahkâm-ı şi­kâyet defterleri adını taşımaktadır. Ah­kâm-ı şikâyet defterleri 1058-1229 (1648-1814) yılları arasında tutulmuş­tur ve tasnife açık 208 defterden iba­rettir. Ayrıca 1155’ten (1742) itibaren eyaletlere göre ayrı defterler tanzim edilmiştir. 1255 (1839) tarihine kadar gelen bu defterler Anadolu, Sivas, Trab­zon, Diyarbekir, Şam, Adana, Karaman, Halep, Erzurum, Maraş, Rakka, Rumeli, Özi. Silistre. İstanbul, Bosna ve Mora’ya aittir. Bugün arşivde devam eden tas­nif çalışmaları sırasında ahkâm defter­leri karakteri taşıyan defterlerin bulun­ması mümkündür.

Bibliyografya

1- Uzunçarşılı, Osmanlı Deuletinin Merkez ve Bahriye Teşkilâtı, Ankara 1948, s. 82-83;
2- Mİdhat Sertoğlu, Muhteva Bakımından Başvekâlet Arşiui, Ankara 1955, s. 17, 23, 25-26;
3- a.mlf.. Osmanlı Tarih Lügati, İstanbul 1986, s. 10;
4- Atillâ Çetin, Başbakanlık Arşivi Kılavuzu, İs­tanbul 1979, s. 25, 28, 59, 62-69;
5- Necati Ak-taş-İsmet Binark. el-ArşîfüV’Oşmânî, İstanbul 1987.

 TDV İslam Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski