Ahmed b. Muhammed en-Nihavendi Kimdir, Hayatı, Eserleri Hakkında Bilgi

AHMED b. MUHAMMED en-NİHÂVENDİ VIII. yüzyılın ikinci yarısıyla IX. yüzyılın ilk yarısında yaşayan bir astronom ve matematikçi.

Hakkındaki bilgilerin tamamı İbn Yûnus’un (ö. 1009) rivayetlerine dayanmak­tadır. Bu rivayetlere göre Nihavendi, Ha­life Hârûnürreşîd’in veziri Yahya b. Hâlid b. Bermek’in (ö. 805) zamanında Cündişâpûr’da astronomik gözlemler yap­mış ve bu gözlemlerinin sonuçlarını ez-Zîcü’l-müştemil adlı cetvellerinde top­lamıştır. Yahya b. Bermek’in 786-803 yılları arasında vezirlik yaptığı göz önü­ne alınırsa Nihâvendi’nin. Batlamyus’tan (Ptolemaios) sonra güneşin vasati ha­reketlerini belirleyen bu ilk gözlemle­ri 790 yılı civarında yaptığı tahmin edi­lebilir. O dönemde, eski Yunan ilminin İslâm dünyasındaki merkezi İran’daki (Hûzistan) Cündişâpûr’du ve yeni kurul­muş olan Bağdat henüz o seviyeye gel­miş değildi. Bununla birlikte müslüman yazarlar, Nihâvendi’nin gözlemlerini yap­tığı rivayet edilen rasathaneden bahsetmemektedirler. Kaynaklara göre İs­lâm dünyasındaki ilk rasathaneler Hâ­rûnürreşîd’in oğlu Me’mûn zamanında (813-833), Bağdat’ta Şemmâsiyye sem­tinde ve Şam yakınlarındaki Kâsiyün dağında kurulmuştur. Bu durum Nihâ­vendi’nin. sahasındaki ilk ve dolayısıyla önemli olan çalışmalarının kendi döne­minde yeterince duyulmadığını göster­mektedir. Öte yandan, modern araştırmacılardan De Lacy O’Leary. İslâm’dan önce İran’da mevcut rasathaneler ara­sında yeri bilinen tek rasathanenin Cündişâpûrdaki olduğunu, ancak bunun Ni­hâvendi’nin zamanına kadar işlerliğini sürdürüp sürdürmediği hususunda şüp­heler bulunduğunu, N. Ahmed ise Nihâ­vendinin Cündişâpûr Rasathanesinde çalıştığını ve kullandığı aletlerin de çok hassas olduğunu yazmaktadırlar

Eserleri. Adı bilinen şu beş eser Nihâvendiye izafe edilmektedir:

1) Ez-Zîcü’1-müştemil;
2) El-Müdhal ilâ ‘ilmi’l-hey’e
3) Kitâbü’l-Müdhal ilâ ilmi’n-nücûm,
4) Kitâbü’l-Cem ve’t-tefrik;
5) Kitâb ilâ Muhammed b. Mûsâ fi’n-Nîl

Ancak ikinci ile üçüncü ese­rin aynı kitap olması kuvvetle muhte­meldir. Öte yandan beşinci eserin adı da ortaya iki  problem çıkarmaktadır. Birincisi,  Nihavendi  ile aynı dönemde yaşamış Muhammed b. Mûsâ isimli bir yazarın varlığının bilinmemesi, ikincisi de bazı araştırmacıların İranlı bir astro­nomun Mısırdaki Nil nehriyle ilgilenme­sini pek mantıklı görmemeleridir. Ancak daha milâttan önce IV. yüzyılda Aristo’nun Nil hakkında bir kitap yazdığı ve Helenistik dönemde de birçok müellifin aynı konuda eser kale­me aldıkları bilinmektedir ve dolayısıyla Nihavendi de böyle bir eser yazmış ola­bilir. Eğer nîlin Arapça neyi “Nail olma, murada erme, isteğe kavuşma” kelime­si olduğu ihtimali kabul edilirse o takdirde bu eserin şans. talih üzerine yazılmış bir yıldız falı kitabı ve Muhammed b. Musa’nın da tanınma­mış bir müneccim olduğu düşünülebilir.

Bibliyografya
 
1) İbnü’n-Nedîm. el-Fihrist, Beyrut 1398-1978, s. 393;
2) H. Suter. Die Mathematiker, Leipzig 1900, s. 10;
3) Aydın Sayılı. The Observatory in İslam, Ankara Î960. s. 50, 51, 357, 358;
4) Sezgin. GAS, V. 226,227;
5) VI. 90. 13S-136;
6) D. Pingree, “Ahmad Nehâvandî”, Elr., I, 653. m

TDV İslam Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski