Ahmed İzzet el-A'zami Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

AHMED İZZET el-A’ZAMİ (1880-1936) Arap milliyetçisi, hukukçu ve yazar.

Bağdat’ta doğdu. İlk ve orta öğreni­mini orada yaptı. Yüksek öğrenimini İs­tanbul’da tamamladı. Mekteb-i Hukuk’-taki öğrenciliği sırasında, 1909’da kurulup 1915’te kapatılan el-Münteda’l-edebî adlı cemiyetin faal üyeleri arasında yer aldı. Osmanlı Devleti’nin çeşitli eyaletlerinden yüksek öğrenim için İs­tanbul’a gelen Arap öğrencilere eğitim ve kültür hizmetleri sunmak gayesiyle Beyrutlu Abdülkerîm el-Halîl’in başkan­lığında kurulan bu cemiyet, daha çok siyasî faaliyetlerde bulunuyordu. Ahmed İzzet burada fiilen çalıştı ve cemi­yetin yayımladığı el-Münteda’I-edebî adlı derginin müdürlük ve yazarlığını yaptı. Ayrıca, Mısır’da basılıp gizlice İstanbul’a gönderilen ve Arap gençlerini Türkter’e karşı tahrik eden beyanname­leri de kendi çıkardığı Lisânü’l-Arab dergisi ile birlikte gizlice dağıttı. Arap milliyetçiliğini teşvik eden konferanslar düzenledi ve Reşîd Rızâ gibi bazı kim­selerin bu konferanslarda konuşmaları­nı sağladı. Hama mebusu olarak Meclis-i Meb’ûsan’da bulunan ve Arap ba­ğımsızlık hareketinin önde gelen lider­lerinden olan Abdülhamîd ez-Zehrâv’nin yardım ve teşvikleriyle hareket eden Ahmed İzzet, 1914te I. Dünya Savaşı çı­kınca tevkif edildi. Daha sonra Bağdat’a yerleşti, orada da el-Ma’raz adlı bir dergi yayımladı. İki defa Irak Millet Meclisi’ne seçildi. Bağdat’ta öldü.

Osmanlı Devleti’ne karşı başlatılan Arap milliyetçilik hareketlerini, bu amaç­la kurulan cemiyetleri ve bunların faali­yetlerini el-Kaziyyefü-Arabiyye es-bâbühâ ve tetavvuruhâ ve netâ’icühâ adlı eserinde ge­niş ve ayrıntılı olarak anlatan Ahmed İz­zet’in Faşlü’l-kazâ fi’1-fark beyne’d dâd ve’z-za adlı basılmış bir eseri da­ha vardır.

Bibliyografya
 
1) Âliye Dîvânı Harb-i ofîsinde Tedkik Olu­nan Mesele-i Siyâsiyye Hakkında îzâhat, İs­tanbul 1332, s. 5, 16;
2) Ziriklî. el-A’lâm, I, 163;
3) Kehhâle. Mu’cemü’l-mü’ellifîn, I, 312;
4) Tarık Zafer Tunaya, Türkiye’de Siyasal Partiler, İs­tanbul 1984, I, 608;
5) Taj el-Sir Ahmet Harran, “The Young Turks and the Arabs the Role of Arab Societies in the Turkish-Arab Relations in the Period 1908-1914”, Türk Arap İlişkileri: Geçmişte, Bugün ve Gelecekle: I. Uluslararası Konferansı Bildirileri, 18, 22 Hazi­ran 1919 Ankara, Ankara, ts, s. 182, 184, 188, 197.

TDV İslam Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski