Cemil TOPUZLU Cerrahı profesörü, operatör, general (İstanbul, 18 Mart 1866 – 25 Ocak 1958).
Şurayı Efevlet (Danıştay) başkanlarmdan Topuzluoğlu Ziya Paşa’nın oğludur. Ortaöğrenimini Galatasaray Lisesi’nde yaptıktan sonra Mektebi Tıbbiyei Şahane’ye (Askeri Tıbbiye) girdi; 1886’da yüzbaşı rütbesiyle hekim çıktı: Cerrahi ihtisası için gittiği Paris’te üç yıl çalıştı (1886-1889).
Dönüşünde askeri tıbbiyede önce muallim muavini (doçent), sonra muallim (profesör) oldu (1894). Abdülhamid II’nin oğullarından birine yaptığı başarılı bir ameliyattan sonra kendisine müşir (mareşal) rütbesi verildi. XX. yüzyılın başında Türkiye’de çağdaş cerrahinin kurucusu olarak ünü ülkenin her tarafına yayılmıştı.
Usta bir operatör olan Cemil Paşa Meşrutiyet döneminde iki defa Tıp Fakültesi dekanlığı yapmış ve fakültenin ıslahına çalışmıştı. Fakültenin Haydarpaşa’dan İstanbul yakasına taşınması konusunda çıkan tartışma ve anlaşmazlık yüzünden öğretim üyeliğinden çekildi (1911). İstanbul şehreminliğine (belediye başkanlığı) atandı (1912). Uzun süre bu görevıde kaldı. Belediyeye, belediye zabıtasına çekidüzen verdi. Gülhane Parkı’nı kurdu, yeni caddeler açtırdı. Milli Mücadele döneminde kısa bir süre Damat Ferid Kabinesi’nde Nafıa nazırı (Bayındırlık bakanı) olarak görev aldıysa da birkaç ay sonra bu görevden çekildi. Cumhuriyet döneminde resmi görev almadı. Bazı sosyal işlerde çalıştı.
Topuzlu’nun Cumhuriyet döneminden önce yayımlanmış Fenni cerrahide butlanı his, Seririyatı hariciye adlı eserlerinden başka birçok incelemesi vardır.