Hande Suher Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

Hande SUHER, yüksek mühendis, mimar, şehircilik profesörü (İstanbul 1929).

İ.T.Ü. Mimarlık Fakültesi’ni bitirdi (1951), aynı fakültenin Şehircilik kürsüsüne asistan olarak girdi (1952). 1956’da aynı kürsüde doçentliğe, 1965’te profesörlüğe yükselen, 1973’te Planlama Teorileri ve Metodu kürsüsü başkanlığına getirildi. 1977 yılında dekanlık seçimlerinde birinci oldu ve İTÜ Mimarlık Fakültesi’ndeki ilk kadın dekan olarak 1977 ile 1980 yılları arasında görev yaptı. Hande Suher’ın çeşitli mimarlık ve şehircilik uygulamalarından başka Yeni iskân üniteleri (1954), İstanbul’da bölge planlamasına yardımcı bir araştırma (1956), Yerleşmeler ve özel fonksiyon ilişkileri (1965), Türkiye’de imar yönetmelikleri ve şehircilik planlama çalışmaları ilişkileri konusunda raştırma (1970) gibi eserleri vardır.

Türkiye mimarlık tarihinin 1960’lı yıllarda tasarlanmış en önemli binalarından birisi olarak kabul edilen Taksim Vakıflar Oteli’ni Kemal Ahmet Aru, Tekin Aydın, Mehmet Ali Handan, Yalçın Emiroğlu ve Altay Erol ile birlikte tasarladı. Bu birliktelik hem yarışma aşamasında hem de uygulama aşamasında bu birliktelik kurdukları AHE Mimarlık firması ile gerçekleşmiştir. Günümüzde ise bu yapı Ceylan Intercontinental Oteli olarak hizmet vermektedir.

 

Hande Suher’in Taksim Vakıflar Oteli dışında birçok projesi de uygulanmıştır. Ayrıca ulusal ve uluslararası 17 adet ödülün de sahibidir.

Tasarımları

 

  • 1959 – 1975: Taksim Vakıflar Oteli (Kemal Ahmet Aru, Tekin Aydın, Mehmet Ali Handan, Yalçın Emiroğlu ve Altay Erol ile birlikte)
  • Malatya Bölge Teknik Tarım Okulu (AHE Mimarlık grubu ile)
  • Giverola-Tossa Tatil Köyü (Marc-Joseph Saugey ile)
  • Büyük Ankara Oteli (Marc-Joseph Saugey ile)
Daha yeni Daha eski