Naim Talu Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

Naim TALU İktisatçı, devlet adamı, Türkiye Cumhuriyeti’nin oribeşinci Başbakan’ı (İstanbul 1919 – 15 Mayıs 1998, İstanbul).

Kabataş Lisesi’ni, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ni (ı943) bitirdi, Sümer-bank’ta devlet hizmetine girdi. Bu ilk görevinden sonra Merkez Bankası’na geçen (1946) Talu, bir süre vekâleten genel müdürlüğü yürüttü (1966), 1967’de de genel müdür oldu. 1211 Sayılı kanunla Merkez Bankası’nin yeniden teşkilâtlandırılması üzerine bankanın ve idare meclisinin başkanlığına getirildi (1970).

12  Mart Muhtırası’ndan sonra, sivasî bunalıma bir çare olarak düşünülen parti-lerüstü hükümet formülü, Naim Talu’-nun İkinci Erim Hükûmeti’nde Ticaret bakanı olarak yer almasıyle (1971-1972) siyası hayatının da başlangıcı oldu. Ancak, bunalımın giderilmesi mümkün olmayacak, Nihat Erim, politikasına yöneltilen eleştiriler yüzünden hükümetten çekilmek zorunda kalınca, Suat Hayri Ürgüplü’niin seçtiği, fakat Cumhurbaşkanınca onaylanmayan kabinede ye bundan sonra Ferit Melen’in kurduğu hükümette Naim Talu yine Ticaret bakam olarak yer alacaktı (1972-1973).

Bu görev üzerindeyken Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay tarafından senato üyeliğine
seçildi (1972). Melen Kabinesi çekilince de hükümet, C.G.P. ve A.P.’nin Cumhurbaşkanına ortak başbakan adayı gösterdikleri Naim Talu tarafından kuruldu. Seçtiği kabine T.B.M.M.’de 94’e karşı 261 oyla güvenoyu aldı.

Naim Talu Hükûmeti’nin (nisan 1973-şubat 1974) programında seçim ve siyasi partiler kanununun değiştirileceği, 12 Mart’ı yaratan sosyal ve siyasi koşulların sorumlusu olarak gördüğü sağ ve sol aşırı uçların tasfiye edileceği ve kanun hâkimiyetinin korunacağı, komünizm ve yoksulluğa karşı sosyal ve ekonomik tedbirlerin alınacağı vaat ediliyordu. Ancak, işbaşında kaldığı süre içinde gerçekleştirilen işlerden biri daha önceki hükümetler zamanında hazırlanan ve son şeklini alan toprak reformu kanununun daha yumuşatılmış bir kapsamla Meclis’ten geçirilmesi, bir diğeri ise Devlet Güvenlik Mahkemeleri’nin kurulması oldu. Naim Talu, Başbakan’lığmın son aylarında, 1974 seçim hazırlıklarının rahat bir ortam içinde yapılmasını sağladığı için övülürken, seçim sonunda hiç bir partinin hükümeti kurmak için yeterli çoğunluğu sağlayamaması yüzünden üç ay kadar süren vekâleten hükümet döneminde İktisadî ve sosyal konularda aldığı uzun vadeli kararlar ve yüksek dereceli memurlar arasında yaptığı değişiklikler nedeniyle eleştirildi. Talu, CHP-MSP Koalisyon Hükûmeti’nin kurulması üzerine görevini Bülent Ecevit’e devretti (Şubat 1974). 1976’da senatörlük süresinin dolmasından sonra Akbank yönetim kurulu başkanlığına getirildi.

15 Mayıs 1998’de İstanbul’da öldü. Mezarı Zincirlikuyu Mezarlığı’ndadır.

Daha yeni Daha eski