Zekeriya SERTEL, gazeteci (Selanik 1890 – 11 Mart 1980).
İstanbul Hukuk Fakültesi’ni ve Sorbonne Üniversitesi’nin Sosyoloji bölümünü bitirdi, Columbia Üniversitesi’nde gazetecilik öğrenimi gördü. Türkiye’ye döndüğünde Muhacirûn Müdüriyeti Umumiyesi şube müdürlüğünde matbuat umum müdürlüğüne atandı (1923). Basma sansür konmasına karşı çıkarak görevinden ayrıldı ve gazeteciliğe başladı. Tuna adlı günlük gazeteyi, Resimli Ay (1924) adlı dergiyi, arkadaşlarıyle Son Posta (1930) ve Tan gazetesini çıkardı (1936). Tan’da Günün meseleleri başlığı altında günlük fıkra yazarlığı yaptı. Yazılarıyla Türk basınında sol fikirleri tartışma konusu eden Sertel, bir çok kere tutuklandı. Cumhuriyet gazetesinin çıkardığı Hayat ansiklopedisi’ni. Resimli Ay’ı ve Çocuk ansiklopedisi’ni hazırlayanlardandı.
Tan olayından sonra Tek Parti yönetiminin baskılarının artması üzerine eşiyle Sabiha Sertel ile ülkeyi terketmek zorunda kaldı. Önce Paris’e, daha sonra Bakü’ye giden Sertel, eşinin ölümü üzerine yeniden Paris’e yerleşti. Yurtdışındaki yaşamını kitap yazmakla geçirdi.
Mart 1977’de pasaportunu yenileyerek İstanbul’a dönen Sertel, ‘Cumhuriyet’ ve ‘Vatan’ gazetelerinde yazılar yazdı. “Nazım Hikmet’in son yılları” yazı dizisinden ötürü eleştriilere uğradı. Kızı Yıldız Sertel‘in Paris’te yaşaması nedeniyle son yılların Paris’te yaşadı ancak Türkiye’ye çeşitli defalar gidip geldi. 11 Mart 1980 günü Paris’te öldü.
Eserleri
- Hayat ve Şebap(1911, Selanik, Nebizade Hamdi ile birlikte)
- Hayat Ansiklopedisi (1932, ekip çalışması)
- Davamız ve Müdafaamız (1946, Sabiha Sertel ile birlikte)
- Mavi Gözlü Dev (1968, Ant Yayınları)
- Nazım Hikmet’in Son Yılları (1978, Milliyet Yayınları)
- Rus Biçimi Sosyalizm (1993, İletişim Yayınları)
- Amerikan Biçimi Yaşam (1993, Yapı Kredi Yayınları)
- Sertellerin Anılarında Nazım Hikmet ve Babıali (1993, Adam Yayınları, Sabiha ve Yıldız Sertel ile birlikte)