Charles Crozat Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

Charles Crozat, 1897'de Turenne'de doğan ve 1952'de ölen Fransız bir hukukçuydu.


Toulouse Hukuk Fakültesi'nden mezun olduktan sonra doktorasını tamamlayan Crozat, Maurice Hauriou'nun asistanı oldu. İstanbul Hukuk Fakültesi, umumî amme hukuku dersi için Fransa'dan bir öğretim üyesi getirtme çabasına girdiğinde, Fransa Hükümeti Charles Crozat'ı aday gösterdi. Fakülte kurulunun 14 Şubat 1926 günü toplantısında bu öneri kabul edildi ve Profesör Charles Crozat ile ilk sözleşme, Paris büyükelçisi Fethi Okyar tarafından imzalandı.



Profesör Crozat'ın sözleşmesi her süre bitiminde yenilendi ve son sözleşmesi 30 Ekim 1959'da sona erdi. Kendi isteğiyle yenilenmeyen bu son sözleşmeyle, Crozat Türkiye'deki 43 yıllık kesintisiz öğretim üyeliğinden ayrılarak Fransa'ya döndü.


Cumhuriyet döneminde yetişen hukukçuların hemen hepsine hocalık yapmış olan Charles Crozat, umumî amme hukuku kürsüsünden Profesör Cemil Büsel'in milletvekili seçilerek fakülteden ayrılması üzerine devletler umumî hukuku kürsüsüne geçmişti. Umumî amme hukuku ve devletler umumî hukuku dallarında yayımladığı kitapların yanı sıra, yüzü aşkın inceleme ve makalesi de bulunmaktadır.

Daha yeni Daha eski