TÜRK BAYRAĞI
Genellikle bir topluluğun ya da bir askerî birliğin simgesi olan bayrak Türkler’de aşiret devirlerinden beri vardı. Ortaçağ’-da aşiretlerin birleşmesi ya da savaşlar sonucu toplulukların büyümesiyle millî nitelikteki, simgeleme kapsamı daha geniş bayraklar doğmağa başladı. Türkler’in İslâmiyet’i kabulünden sonra millî bayrak daha da belirgin hale geldi. M.Ö. 204’-ten başlayarak Osmanlı İmparatorluğu’na gelinceye kadar kurulan Büyük Hun, Batı Hun, Avrupa Hun, Ak Hun, Göktürk, Avar, Hazar, Uygur, Karahanlılar, Gaz-neliler, Büyük Selçuk, Harzemşahlar, Altınordu, Büyük Timur imparatorluklarında ve devletlerinde değişik biçimlerde ve simge işaretleri birbirinden farklı bayraklar kullanıldı. Osmanlı İmparatorluğu bu bağımsız türk devletlerinin 16.’siydi. Osmanlı İmparatorluğu’nun bayrağı vakit vakit renk ve simge değişiklikleri geçirdi: Mahmut I döneminde yeşil donanma bayrakları, Selim III devrinde kırmızı zemin üzerine sekiz köşeli yıldız, Mahmut II devrinde sancak adiyle anılan kırmızı ve fes rengi bayraklar v.d.
Bayrağın son şeklinin benzeri olan kırmızı zemin üzerine ay ve yıldız XIX. yy. sonunda benimsendi, Abdülmecid zamanında da yıldız beş köşeli olarak çizildi.
Milli Mücadele döneminde ve sonrasında kırmızı zemin üzerine beyaz ay ve beş köşeli beyaz yıldız simgeli bayrak kullanılıyordu. Bu durum 1936’ya kadar, açık seçik kurallara dayalı olmaksızın, sürdü. O tarihte 2994 Sayılı kanun ve 27 temmuz 1937’de de 2-7715 sayılı Türk Bayrağı Nizamnamesi yayımlanarak milli bayrağın şekli,, boyutları, ay ve yıldızın çizilişi, bunların zemin üzerindeki yerleri; bayrak için kullanılabilecek kumaş türleri; çeşitli süs bayrakları, özel bayraklar ve bunlara ait boyutlar, flama, gidon, fors gibi küçük bayraklar, bandıra, sancak gibi donanma bayrakları, bunların nerelere, ne zamanlar çekileceği, bayrak çekme ve indirme törenleri, hattâ bayrağın muhafaza şekli etraflıca kayıtlara bağlandı. Böylelikle bayrak konusu her yönden tam bir açıklığa kavuşturulmuş oluyordu. Bayrak Kanunu’nda bayrağa karşı işlenecek suçlar ve bunlar için takdir edilen cezalar da açıkça belirtilerek nizamnameye aykırı bayrak yapımının ve satışının Türk Ceza Kanunu’nun 526., bayrağa saygısızlığın da aynı kanunun 145. maddeleri gereğince cezalandırılması uygun görüldü. kaynak: Nedir.net.tr