Arthur Cayley Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

CAYLEY, Arthur (1821-1895)

İngiliz, matematikçi. Saf matematiğin hemen her alanında çalışmalar yapmış, invaryantlar kuramını geliştirmiş, matrisler ve n -boyutlu soyut geometri konularında önemli katkılarda bulunmuştur.

12 Ağustos 182î’de Richmond’da doğdu, 1895’te Cambridge’de öldü. Çocukluğunun ilk sekiz yılını Rusya’da geçirdi. Londra’da küçük bir özel okulda başlayan öğrenimini aynı kentteki King’s College School ve Cambridge’deki Trinity College’da sürdürdü. Bu okuldan Î842’de çok parlak bir dereceyle mezun oldu. Aynı yıl Trinity Coliege’a üye seçildi. Cayley, o yüzyılda bu onuru kazananların en genci olmuştur. Daha sonra hukuk öğrenimi yaptı ve avukat oldu. 1849’da başlayan baro üyeliğinin sürdüğü on dört yıl boyunca hukuk ve matematik çalışmalarını birlikte yürüttü. 1863’te Cambridge Üniversitesi’nde yeni kurulmuş oian Sadleriarı profesörlüğüne getirildi ve yaşamının sonuna dek bu görevi sürdürdü. Yalnızca 1881-1882 yıllarında, matematikçi dostu Sylvester’in çağrısına uyarak Johns Hopkins Üniversitesi’nde ders vermek üzere ABD’ye gitti. Yaşamı boyunca sayısız ödül aldı, sekiz üniversite tarafından onur doktorası, 1859’da Kraliyet Madalyası ve 1881’de Royal Society’nin Copley madalyasıyla onurlandırıldı.

Cayiey’in matematiğe katkılarının belki de en önemlisi, invaryantlar kavramını geliştirmiş olmasıdır. Bir cebirsel fonksiyonun katsayıları arasında varolan ve koordinat dönüşümleri sırasında değişmez kalabilen anlatımlar oian invaryantiaria ilgili ilk düşünceler Lagrange ve Gauss tarafından ortaya atılmış ve Boole’un 1841’de yayımladığı bir makaiede geliştirilmişti. Boole’un çalışmasından yola çıkan Cayley 1843’te n inci dereceden fonksiyonların invaryantları-nı belirlemeye girişti. Bu arada invaryant kavramını daha da genelleştirerek, iki fonksiyonun katsayı ve değişkenleri arasında bir bağıntı oian kovaryantı (eşdeğişki) tanımladı. Cayley’in çalışmaları cebirsel fonksiyonlarda invaryantlar problemini ilk kez genel bir anlatıma kavuşturdu. Cayley’in geliştirdiği bu kuramın yanlışlarının giderilmesi ve daha da geliştirilmesi başta Gordon ve Hilbert olmak üzere birçok matematikçinin ilgisini çekmiştir.

Cayley, 1854-1878 arasında “Memoirs on quantics” (“Formlar Üzerine incelemeler”) başlığıyla yayımladığı on makalenin akıncısında, biçimlerin ölçüsel özelliklerine yeni bir anlam kazandırdı. O güne değin inancının tersine, açı ve uzunluklara dayanan ölçüsel geometriyi, biçimlerin değişmez özelliklerine dayanan izdüşümsel geometrinin bir özel durumu olarak düşünmenin olanakhlığmı gösterdi. Cayley’in uzun-luk tanımlarının farklı geometrilere uyarlanabildiğinin 1871’de Klein tarafından kanıtlanmasıyla Eukleidesci geometriyle Eukieidesci olmayan geometrinin aynı türden oldukları, aynı geometrinin özel iki durumu sayılabilecekleri anlaşıldı.

Cayley, matrisler kuramının da en büyük isimlerinden biridir. Cayley’den önce de denklem sistemlerinin çözümünde determinantlardan yararlanılıyordu. Ancak Cayiey’in getirdiği temel yenilik n- boyutlu analitik geometrinin çözümlenmesinde matrislerden yararianmasıydı. Matris işlemlerinde birleşme ve dağılma özelliklerinin varlığını kanıtladı. Matris çarpımının değişme özelliği gösterdiği özel durumları ve matrislerin cebirsei fonksiyonlar oluşturmasının temel ilkelerini inceiedi.

Saf matematiğin hemen her alanına ilgi duymuş olan Cayley cebirsel geometri, özellikle rasyonel dönüşümler ve uygular (eşlemeler), yüzey ve eğrilerin izdüşümse! özellikleri, gruplar kuramı, çift periyotlu fonksiyonlar, diferansiyel denklemlerin tekil çözümleri gibi daha birçok konuda çalışmalar yapmış ve 1000’e yakın makale ve An ElementaryTreatise on F.lliptic Functions (“Eliptik Fonksiyonlar Üzerine Bir Temel İnceleme”) adlı bir kitap yayımlamıştır.

Yaşamının büyük bir bölümünü matematik, kuramsal dinamik ve matematiksel astronomiye ilişkin çalışmalarla geçiren Cayley, çağdaşları tarafından, analitik düşünme gücü ve ürün verdiği konuların çeşitliliği açısından Euler, çözümlemelerindeki berraklık ve incelik açısından da Cauchy ile karşılaştırıl-mıştır.

• YAPITLAR (başlıca): An Elementary Treatise on Ellıptıc Functions, 1876, (“Eliptik Fonksiyonlar Üzerine Bir Temel inceleme”); Collected Mathematical Papers of Arthur Cayley, 13 cilt, (“Arthur Cayley’nin Derlenmiş Matematik Yazıları”), 1889-1898.

• KAYNAKLAR: E.T. Bell, Men of Mathematıcs, 1937.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski