PICCARD, Auguste (1884-1962)
İsviçreli fizikçi. Stratosferde ve deniz diplerinde gerçekleştirdiği araştırmalarla tanınır.
28 Ocak 1884’te Basel’de doğdu, 25 Mart 1962’de Lausanne’da öldü. Birçok bilim adamı yetiştirmiş bir aileden gelen Piccard’ın babası Basel Üniversitesi’nde kimya profesörü, amcası ise ABD’deki Niagara Çağlayanı’na yerleştirilen ilk elektrik türbinlerinin tasarımcısı ve yapımcısıydı. Piccard, Zürich’te Federal Teknoloji Enstitüsü’nde fizik öğrenimi gördükten sonra, 1907’de doktora derecesini aldı ve aynı okulda ders vermeye başladı. 1922’de Belçika’ya yerleşerek Brüksel’deki Özgür Üniversite’de uygulamalı fizik profesörü oldu. İsviçre’de bulunduğu II. Dünya Savaşı dönemi dışında, 1954’e değin bu görevini sürdürdü ve bu tarihte emekliye ayrılarak ülkesine döndükten sonra da ABD’deki Minnesota Üniversitesi’nin havacılık profesörlerinden biri olan ikiz kardeşi Jean Felix Piccard (1884-1963) ve oğlu Jacques Piccard’ın (1922) bilimsel çalışmalarına yardımcı oldu.
Brüksel’deki çalışmalarının ilk dönemlerinde, atmosferin üst katmanlarından biri olan stratosferin kozmik ışın, radyoaktiflik ve iyon yüküne ilişkin araştırmalara yönelen ve araştırmaları sırasında, o dönemde kullanılan aygıtların yerden ölçüm yapmakta yetersiz kaldığını gören Piccard, en azından 16.000 m yüksekliğe çıkabilecek bir balonun tasarımına girişti ve 1930’da altında alüminyumdan yapılmış hava geçirmez küresel bir kabin taşıyan bir hidrojen balonu geliştirdi. 1931 Mayıs’ında bir yardımcısı ile birlikte, Almanya’nın Augsburg kentinden havalanarak, o güne değin ulaşılan en yüksek noktadan çok daha yükseğe, 15.781 m’ye ulaştı. Ertesi yıl da, yeni bir kabin ve içine yerleştirdiği radyo aygıtıyla 16.940 m’ye yükselerek kendi rekorunu kırarken stratosfere giren ilk kişi oldu.
Piccard, 1930’larda ilgisini deniz diplerinin araştırılmasına yöneltti ve derinliklerdeki basınca dayanacak bir batiskaf tasarımı geliştirdi. O güne değin bu türden araştırmalar genellikle çelikten yapılan ve kabloyla bağlanarak denizin üstündeki bir tekneden dibe indirilen batisferlerle yürütülüyordu. Piccard’ın balon ilkelerini kullanarak tasarladığı batiskaf ise, yine su geçirmez çelik bir kabin ile bu kabinin asılı olduğu, heptanla doldurulmuş bir şamandıradan oluşuyordu. Piccard, Fransız donanmasının desteğiyle yapımını tamamladığı bir batiskafla ilk kez 1948’de başarılı bir insansız dalma deneyi gerçekleştirdi. 1953’te, bu kez İtalyan-İsviçre ortak yapımı “Trieste” adlı batiskafla ve oğlu Jacques Piccard ile birlikte, Napoli açıklarından 3,150 m’lik bir dalış yaparak, o güne değin deniz altında ulaşılabilen en derin noktaya inmeyi başardı.
Piccard’m başlatmış olduğu, stratosfer katmanının balonla incelenmesi çalışmalarını sonraları kardeşi Jean Felix Piccard sürdürmüş, iktisat öğrenimi görmesine karşın okyanusbilim araştırmacılığına yönelen oğlu Jacques Piccard ise birçok batiskaf ve denizaltı geliştirmiş ve dalış rekorları kırmıştır.
• YAPITLAR (başlıca): Audessus des nuages, 1933, (“Bulutların Üzerinde”); Entre del et terre, 1946, (“Gök ile Yer Arasında”); Au fond des mers en bathyscaphe, 1954, (“Batiskafla Denizlerin Dibinde”).
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi