CERAM, C.W. (1915-1972)
Alman arkeoloji yazarı. Geniş bir okuyucu kitlesi bulan kitaplarıyla, arkeolojinin, bilim çevresi dışında olanların da ilgi duyduğu bir konu haline gelmesine yol açmıştır.
20 Ocak 1915’te Berlin’de doğdu, 12 Nisan 1972’de Hamburg’da öldü. Asıl adı Kurt W. .Marek’ tir. Ortaöğreniminden sonra bir yandan Berlin Üniversitesi’ne devam ederken, bir yandan da büyük ilgi duyduğu yayıncılık alanında çalıştı. 1932’de ilk kitap ve film eleştirilerini yayımladı. Naziler döneminde eleştirinin yasaklanması üzerine Ulistein Yayınevi’nin çıkardığı dergilere tefrika yazmaya başladı.
II. Dünya Savaşı boyunca askerlik yaptı. 1941’de yayımladığı bir savaş röportajı gerçekçi yaklaşımı nedeniyle yasaklandı.
1945’te Götter, Graber und Gelehrte’yi (Tanrılar, Mezarlar ve Bilginler) yazmaya başladı, dört yıllık bir çalışmadan sonra Ceram takma adıyla »yayımladı. Kitap büyük ilgi uyandırdı, kısa sürede birçok dile çevrildi. Önemli arkeolojik keşifleri sürükleyici bir üslupla ve herkesin anlayacağı rahat bir dille anlatması, kitaba “arkeolojinin romanı” olarak ün kazandırırken, arkeolojinin de kamuoyunda ilgi duyulan, sevilen bir bilim dalı haline gelmesinde büyük rol oynadı. 1946-1949 arasında Die W eh gazetesinde redaktör, 1946-1952 arasında da Rowohlt Yaymevi’nde editör olarak çalıştı. Ceram bunun yanında, bir gençlik, dergisi olan Benjamin’de ve Kuzey Alman Radyosu gece yayınlarında da görev aldı. 1954’te ülkesini terkederek ABD’nin Woodstock kentine yerleşti, çalışmalarını burada sürdürdü. Kitapları yirmiden çok dile çevrildi ve birçok kez basıldı.Ceram 1971’de Almanya’ya geri döndü, kısa bir süre sonra da orada öldü.
• YAPITLAR (başlıca): Kitap: Götter, Graber und Gelehrte, 1945-1949,-(Tanrılar , Mezarlar ve Bilginler); Götter, Graber und Gelehrte im Bild, 1957, (“Resimlerle Tanrılar, Mezarlar ve Bilginler”); Provokatorische Noti-zen, 1960, (“Kışkırtıcı Notiar”); Eine Archaologie des Kinos, 1965, (“Sinemanın Arkeolojisi”); Ruhmestaten der Archâologie-Götter, Graber und Gelehrte in Dokumen-ten, 1965, (“Arkeolojiye Onur Kazandıran Olaylar, Belgelerle Tanrılar, Mezarlar ve Bilginler”); Enge Schlucht und Schrvarzer Berg, 1966, (“Tanrılar’m Vatanı Anadolu”); Der erste Amerikaner, 1972, (“İlk Amerikalı”). Film: Auf den Spuren der Antike, 1961, (“Antik Çağ’m izinde”).
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi