PİCKERİNG, Edward Charles (1846-1919)
ABD’li astronom. Yıldızların tayf ve ışık ölçümüne ilişkin çalışmalar yapmış, binlerce yıldızı kadirlerine göre sınıflandıran zengin bir katalog hazırlamıştır.
19 Temmuz 1846’da Massachusetts Eyaleti’nin Boston kentinde doğdu, 3 Şubat 1919’da aynı eyaletteki Cambridge’te öldü. 1865’te, Harvard Üniversitesi’ne bağlı Lawrence Fen Bilimler Okulu’nun Kimya Bölümü’nü üstün başarıyla bitirip, aynı okulda iki yıl kadar matematik asistanı olarak çalıştıktan sonra, yeni kurulan Massachusetts Institute of Technology’de (MIT) fizik asistanlığına getirildi. On yıllık bu öğretim görevi süresince, MIT’de uygulamalı fizik derslerinin başlatılmasını ve ülkesinde ilk kez öğrenciler için fizik laboratuvarlarının kurulmasını sağlayan Pickering, Harvard Üniversitesinin başkanı ve eski hocası Charles William Eliot’ın önerisiyle, 1877’de Harvard Gözlemevi’nin yöneticiliğine atandı. Astronomi gözlemlerinde hiç deneyimi olmayan bir fizikçinin böyle bir göreve getirilmesi başlangıçta yoğun eleştirilere yol açtıysa da, Pickering’in yönetimindeki Harvard Gözlemevi kısa sürede astrofizik araştırmalarının en önemli merkezlerinden biri durumuna geldi. Ölünceye değin sürdürdüğü bu görevi sırasın-
da, kuzey yarıküredeki yıldızlar üzerinde yapılan yoğun çalışmaların güney yarıküredeki yıldızları da kapsayacak biçimde genişletilmesini amaçlayan Pickering, 1891’de Peru’daki Arequipa’da Harvard’a bağlı yeni bir gözlemevinin kurulmasını sağladı ve bu gözlemevinin yönetimine, uzun yıllar Harvard’da asistanlığını yapan kardeşi William Henry Pickering’i (1858-1938) getirdi.
1898’de Amerikan Astronomi Derneği’nin kuruluşunda görev alarak başkanlığını üstlenen Edward Pickering, başta ABD Ulusal Bilimler Akademisi olmak üzere ülkesindeki ve Avrupa’daki önemli bilim kuruluşlarının üyeliğine seçilmiş, çalışmaları çeşitli madalya ve unvanlarla ödüllendirilmiştir.
Pickering, 19.yy’da doğan ve tayf analizi, tayföl-çümü (spektroskopi), yıldızların ışık yoğunluğunun ölçümüne dayanan fotometri gibi yöntemlerin yanı sıra, astronomiye yeni bir atılım kazandıran fotoğraf tekniklerinden de yararlanarak yıldızların fiziksel yapısını tanıma olanağı veren astrofiziğin öncülerin-dendir. Özellikle Harvard Gözlemevi’nin klasik konum ve hareket astronomisinden astrofiziğe geçmesini sağlayarak bu yeni bilim dalının ülkesinde yerleşmesine katkıda bulunan Pickering’in yönetimindeki verimli çalışmalar, başlıca üç alanda yoğunlaşmıştır. Öncelikle fotometri incelemelerinde, yıldızların görünür kadirlerini (parlaklıklarını) belirleyebilmek için, kadiri hemen hemen hiç değişmeyen Küçükayı’ mn a yıldızını (Kutup Yıldızı ya da a Ursae Minoris) ölçek kabul ederek ve “meridyen fotometresi” denilen yeni bir aygıt tasarlayarak, 7. kadirden daha parlak olan 45.000 yıldızın kadirlerini veren büyük bir katalog yayımlamış, kuzey yarıküredeki 200.000’i aşkın yıldızın tayf sınıfını içeren ünlü “Henry Draper Kataloglarını hazırlamış ve Harvard Gözlemevi’ne, 11. kadirin altındaki yıldızları kapsayan 300.000 klişelik büyük bir fotoğraf arşivi kazandırmıştır.
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi