Eldridge Cleaver Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

CLEAVER, Leory Eldridge (1935 – 1 Mayıs 1998)

ABD’li zenci önder. Kara Panter Partisi’nin ve ABD’deki radikal solun en güçlü sözcülerinden biridir.

1935’te Arkansas Eyaleti’nin Little Rock kenti yakınlarında Wabbaseka kasabasında doğdu. Küçük yaştayken ailesi Los Angeles’a göç etti. Annesi ile babası ayrılınca okulu bıraktı. 12 yaşından sonra, bisiklet hırsızlığından adam öldürmeye teşebbüse varıncaya dek birçok suçtan hapse girdi. 1960’ta hapisteyken, Kara Müslümanlar örgütünün başkanı Malcolm X’ten etkilenerek zenci haklarının savunucusu oldu ve suç işlemekten vazgeçti. Malcolm, Kara Müslümanlar örgütünden ayrılınca o da örgütten ayrıldı ve Kara Güç örgütüne geçti. Hapisteyken lise öğrenimini tamamlayan Cleaver, Marx, Paine, R.Wright’ın düşüncelerinden etkilenerek Negro History Bulletin’Ae denemeler yazdı. 1965’ten sonra yaşamım yazar ve siyasi militan olarak sürdürdü.

Cleaver 1967’de Memphis Tennessee’deki Kara Panter Partisi’nin haber alma sekreteri oldu. Aynı zamanda örgüt gazetesinin sorumluluğunu üstlendi. Aynı yıl partinin iletişim sekreteri olan Kathleen Neal ile evlendi. San Fransisco’daki zenci gençler için sosyal bir merkez olan Zenci Evi’nin kuruluşuna yardım etti. Otobiyografik denemelerinden sonra yazdığı ilk kitap olan Soul on Ice (“Buzdaki Ruh”) ile ünü yayıldı. 15 Nisan 1967’de Vietnam Savaşı’nı protesto etmek için San Fransisco’da düzenlenen kitle gösterisinde Martin Luther King’in karısı ve diğer zenci liderlerle birlikte halka seslendi.

Cleaver, zencilerin yaşam koşullarının ancak köklü toplumsal dönüşümlerin gerçekleşmesiyle düzelebileceği görüşünü savundu. Kitleleri siyasetle ilgilendirmenin yolunun yoğun eğitimden geçtiğini düşünerek bir siyasi kampanya başlattı. Beyaz radikallerle zencilerin birlikte mücadele etmesi gereğine inanan Cleaver, 1968’de Kara Panter Partisi ile California’daki beyazların kurduğu Barış ve Özgürlük Partisi’nin seçimlere ortak bir listeyle girmesini önerdi. Karısı Barış ve Özgürlük Partisi’nin California Eyalet Meclisi aday listesine girdi.

Cleaver, Nisan 1968’de Martin Luther King’in öldürülmesinin ardından patlak veren sokak çatışma-
larında polis tarafından yaralandı ve tutuklandı. Kasım 1968’de 50.000 dolarlık fidye karşılığında serbest bırakıldı. Radikal solun en güçlü sözcülerinden biri olarak Barış ve Özgürlük Partisi’nin başkan adayı sıfatıyla tüm ABD’yi dolaştı. 1968 sonbaharında California Universitesi’nde ırkçılık üzerine ders verdi. Aynı yıl yeniden tutuklanması için girişimler başlayınca ABD’den kaçarak önce Küba’ya daha sonra Cezayir’e gitti. Cezayir’deyken Eylül 1970’te Kara Panter Partisi’nin uluslararası bürosunu kurdu.

• YAPITLAR (başlıca): Soul on Ice, 1968, (“Buzdaki Ruh”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski