PICARD, Charles Emile (1856-1941)
Fransız, matematikçi. Analiz ve cebirsel geometriye katkılarıyla tanınmıştır.
24 Temmuz 1856’da Paris’te doğdu, 11 Arahk 1941’de aynı kentte öldü. 1874’te girdiği Ecole Normale Superieure’den 1877’de doktor unvanıyla mezun olduktan sonra bir yıl aynı okulda asistanlık yaptı.l879’da Toulouse Üniversitesi’nde profesörlüğe getirildiyse de 1881 ’de, Sorbonne Üniversitesi’nde fiziksel ve deneysel mekanik, Ecole Normale Superie-ure’de mekanik ve astronomi okutmanlığı yapmak üzere Paris’e döndü. Bu arada asıl ilgi alanı olan analiz konusundaki özgün çalışmalarını da sürdürüyordu. 1885’te Sorbonne’da diferansiyel ve integral hesap kürsüsüne atandı. 1897’de kendi isteğiyle analiz ve yüksek cebir kürsüsüne geçen Picard, aralarında Bureau des Longitudes de bulunan pek çok komisyonun başkanlığını yapmış, 1889’da üyeliğine, 1917’de sürekli sekreterliğine seçildiği Fransız Bilimler Akademisi’ndeki görevlerini ölümüne değin sürdürmüştür. 1886’da Poncelet Ödülü’nü, 1888’de Grand Prix des Sciences Mathematiques’i kazanan Picard, 1924’te Fransız Akademisi’nin üyesi olmuş, 1932’de Grande Croix de la Legion d’Honneur, 1937’de de İsveç Bilimler Akademisi’nin Mittag-Leffler Madalyası’m almıştır.
Çalışmalarının büyük bir çoğunluğunu analiz ve cebirsel geometri alanlarında gerçekleştiren Picard, daha 1879’da “Picard teoremleri” adıyla anılan iki önemli teoremi bularak adını duyurmayı başardı. Bu iki teoremden özellikle, karmaşık değişkenli bir tam fonksiyonun, olası bir nokta dışında her değeri alacağım belirten İkincisi, çok geniş bir uygulama alanı buldu ve düzgün analitik fonksiyonların sınıflandırılmasında kullanıldı. Picard daha sonra, Poincare’nin otomorfik fonksiyonlarla ilgili bulgularını, hipergeo-metrik ve hiperfuchsiyan olarak adlandırdığı karmaşık değişkenli fonksiyonlara uygulayarak cebirsel yüzeyler kuramına önemli katkılarda bulundu. Doğrusal diferansiyel denklemler ve cebirsel denklemler kuramları arasındaki bağlantıyı araştırırken de Galois kuramına yöneldi ve “Picard Grubu” olarak anılan dönüşümler grubunu buldu.
Diferansiyel denklemlerin çözümlerinin varlığını göstermekte kullanılan art arda yaklaştırmalar yöntemini de geliştiren ve esneklik, ısı ve elektrik kavramlarına ilişkin çalışmalarıyla kuramsal fiziğe katkıda bulunan Picard, 20. yy başlarında ürün veren en önemli Fransız matematikçilerinden biridir.
• YAPITLAR (başlıca): Traite d’analyse, 3 cilt, 1891-1896, (“Analiz Çalışmaları”); Tbeorie des fonctions algebriques des deux variables independantes, 2 cilt, 1897-1906, (“İki Bağımsız Değişkenli Cebirsel Fonksiyonlar Kuramı”).
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi