Ernst Boris Chain Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

CHAIN, Ernst Boris (1906-1979)

Alman asıllı İngiliz biyokimyacı. Penisilinin antibiyotik olarak kullanılmasını sağlayan çalışmalarıyla Nobel Tıp ve Fizyoloji Ödülü’nü almıştır.

19 Haziran 1906’da Berlin’de doğdu, 12 Ağustos 1979’da İrlanda’da öldü. Berlin’de Friedrich-Wilhelm Üniversitesi’nde kimya ve fizyoloji okudu. 1930’da doktorasını aldıktan sonra 1933’e değin Berlin’de Patoloji Enstitüsü’nde çalıştı. Yahudi kökenli olan Chain, Hitler’in güç kazanması üzerine 1933’te İngiltere’ye yerleşti. Kısa bir süre Londra’da, daha sonra vitaminler üzerine önemli araştırmaları olan F.Hop-kins’in Cambridge’deki biyokimya laboratuvarında araştırmalar yaptı. 1935’te Florey’nin çağrısı üzerine Oxford Universitesi’ne giderek penisilin üzerine araştırmalara katıldı. Florey ve Chain 1945’te penisilin üzerine çalışmaları nedeniyle, penisilini bulan Fleming ile birlikte Nobel Tıp ve Fizyoloji Odülü’nü paylaştılar. Bu ödülün yanı sıra, Chain 1949’da Royal Society üyeliğine seçildi, 1969’da “Sir” unvanını aldı.

1948’de daha iyi laboratuvar olanaklarıyla çalışabilmek amacıyla Roma’da Istituto Superiore di Sanitâ’ nin uluslararası araştırmaya yönelik merkezinin yönetmenliğini üstlendi. 1961’de İngiltere’ye geri döne-
rek, Londra Üniversitesi’nde kendisi için özel kurulan bir laboratuvarda araştırmalarını sürdürdü.

Chain, Florey’nin laboratuvarma biyokimyasal yöntemleri patoloji araştırmalarına uygulamak amacıyla gitmişti. Bu alandaki çalışmaları kısa bir süre sonra mikroorganizmaların ürettikleri antibakteryel maddeler, özellikle de Alexander Fleming’in keşfetmiş olduğu penisilin üzerinde yoğunlaştı. 194l’de de penisilinin antibakteryel faktörünü küften ayrıştırmayı başardılar. II. Dünya Savaşı sırasında penisilinin daha saf bir biçimde üretilmesine ilişkin çalışmalar, yaklaşık yüzde bir penisilin içeren antibiyotiklerin başarılı bir şekilde savaşta yaralananlarda kullanılmasına koşut olarak sürdürüldü.

Chain penisilinin kimyasal yapısını da incelediği gibi penisilinin yıkımında etken olan enzimlerden (penisilinaz) ilkini buldu. Ayrıca yılan zehiri, insülin, sıvıların doku içinde yayılmasını kolaylaştıran yayılma faktörü üzerinde de araştırmalar yaptı.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski